maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Ingen prövning i Högsta Domstolen för Cementa

Högsta Domstolen har idag meddelat att Cementa inte får prövningstillstånd i målet som gäller fortsatt och utökad täkt- och vattenverksamhet vid Slite på Gotland. Nu hänger det på att regeringen får igenom en lagändring.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article

Cementa har i Mark- och miljööverdomstolen fått sin ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad täkt- och vattenverksamhet avvisad eftersom miljökonsekvensbeskrivningen bedömdes innehålla "sådana brister att den inte kunde utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön".

Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd, uppges i ett pressmeddelande idag. Högsta domstolens beslut innebär att målet inte tas upp till prövning. Mark- och miljööverdomstolens beslut står därmed fast och det enda hoppet står nu till att regeringen får igenom en lagändring i tid för att produktionen ska vara räddad åtminstone ett tag till. Cementas tillstånd går ut den 31 oktober i år. Regeringen har tidigare meddelat att man vill ge Cementa ytterligare åtta månaders möjlighet till kalkbrytning. Längre än åtta månader kan inte regeringen bevilja utan att bryta mot en rad förordningar.

Tillverkningen i Slite står för cirka 75 procent av den cement som används i Sverige. Som Maskinentreprenören tidigare rapporterat om beräknas cementlagret i Slite vara slut med gällande domstolsbeslut redan i november i år. Import av de volymer som det här handlar om tar flera år att få på plats och konsekvenserna kan bli minst sagt ödesdigra för bygg- och anläggningsbranschen inom kort.

 

Text:

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer