maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Ingen sjukstuga på Swecon

På två år har antalet arbetsplatsolyckor som leder till sjukskrivning minskat med mer än hälften. – Vi har en nollvision när det gäller arbetsplatsolyckor och målet är att alla medarbetare, utan undantag, ska jobba proaktivt med arbetsmiljön, säger Johan Lejdberg är kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöansvarig på Swecon.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Johan Lejdberg är kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöansvarig på Swecon Foto: Swecon/pressbild

Johan Lejdberg är kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöansvarig på Swecon driver projektet "safe@swecon" som drog igång för ett par år sedan. Det är en del i hela Lantmännens koncernens satsning på arbetsmiljö, där varje dotterbolag ska driva ett aktivt och målmedvetet arbetsmiljöarbete fram till 2030.

De snabba framgångarna har en rad förklaringar. Swecon har ett digitalt rapporteringssystem på plats där riskobservationer, tillbud och olycksfall anmäls. En särskild modell för utredning av olyckor och tillbud, värderar såväl den mänskliga faktorn som brister i utrustning, rutiner och organisation. Arbetsmiljön en stående punkt på alla möten.

Kommunikation är ytterligare en förklaring till framgångarna. Med 23 verkstäder över hela landet spelar både intranätet och mejl en viktig roll för att informera och visa upp goda exempel.

– Att vi lyckats minska sjukskrivningarna på grund av arbetsplatsolyckor så mycket, beror framför allt på den ökade medvetenheten i hela organisationen, säger Johan Lejdberg.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer