Det är fackets tidning Byggnadsarbetaren som kollat av med Byggnads om huvudavtalet med Seko (där de flesta av maskinentreprenörernas maskinförare är organiserade), förändrar något. Huvudavtalets grundprinciper är att underlätta omställningen (till nya jobb) för medarbetare, och göra det enklare för företagen att behålla den kompetens som företagets framtid kräver. Detta genom till exempel andra turordningsregler som stärker även mindre företags konkurrenskraft. Om Byggnads väljer att följa Seko kan Byggnads medlemmar få bättre möjlighet till betalt omställning (utbildning), annars är det lagens mininivå som gäller och två olika system beroende på om medarbetarna är organiserade i Seko eller Byggnads.
– Innan augusti månads utgång måste Byggnads ansluta sig till den enklare omställningsförsäkring som gäller utanför huvudavtalet. Den innefattar exempelvis inte rätt till utbildning under pågående anställning. Problemet är att man nu får två olika omställningsförsäkringar och det kan bli komplicerat att veta vilken som ska tillämpas, säger Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind till tidningen Byggnadsarbetaren.
Byggnads är negativa till ett nytt huvudavtal av flera skäl. Man är orolig för att anställningstryggheten urholkas och att det kommer drabba äldre byggnadsarbetare som kan vara slitna i kroppen. Ett annat skäl är en formulering i avtalet som handlar om vad som händer med rättspraxis vid uppsägningar när "saklig grund" byts till "sakliga skäl".
– Slutligen är det turordningsreglerna. Avtalet innebär att arbetsgivaren kan undanta minst fyra personer från turordningslistan för uppsägning. Tidigare var det bara företag med upp till tio anställda som kunde undanta två personer. Nu får alla företag oavsett storlek göra undantag från turordningen. Då blir de anställda bara en handelsvara, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin till Byggnadsarbetaren.