maskinentreprenoren logo
Landet runt

Innovativa ungdomar löser branschproblem

Vännäs: Att kliva ur en större bandgrävare är förenat med risker. Inte sällan hoppar maskinföraren ner från larven. Tre maskinförarelever i Vännäs har en lösning.

Foto: Camilla Svensson

Lästid

0 min
Dela

När de tre maskinförareleverna Hugo Sjöström, Felix Martinsson och Elias Brandt på Liljaskolan i Vännäs fick i uppdrag att driva ett så kallat UF-företag under ett läsår började de fundera på affärsidé. Ett problem som alla tre sett i branschen var svårigheter med att kliva ur en bandgrävare på ett säkert sätt. Ofta hoppar maskinförarna ner från larven med risk att falla och skada sig. Det var då eleverna kom på en teleskopisk stege som fästs under hytten och går utanför larven ända ner till marken. I höstas började Hugo, Felix och Elias skissa på en prototyp och med hjälp av en lärare på skolan tillverkades det första exemplaret av den teleskopiska grävmaskinsstegen, avsedd för bandgrävare från 20 ton och uppåt. I maj visades den upp för första gången. 

– Tanken är helt enkelt att det ska bli enklare att ta sig ur maskinen. I framtiden vill vi vidareutveckla stegen så att den blir helt automatisk och styrs via körspaken i hytten, berättar Hugo Sjöström. 

Företaget som heter Klättra & Stiga UF avvecklades vid terminsslutet då elevernas kurs i entreprenörskap tog slut men Hugo, Felix och Elias har planer på att jobba vidare med sin affärsidé i en enskild firma eller aktiebolag. 

– Det vore jättekul om vi kunde tillverka några produkter och få ut dessa på marknaden. Vi har fått väldigt bra respons från andra som kör grävmaskin, som tycker att det är en jättebra idé, berättar Hugo. 

Och det är inte bara förarna som tycker att det är en bra idé – i mars i år fick killarna utmärkelsen Årets innovation av Ung företagsamhet i Västerbotten och gick därmed vidare till att tävla med sin produkt i Ung Företagsamhets riksfinal.

Liljaskolan

Liljaskolan drivs i kommunal regi och huvudman är Vännäs kommun, men eleverna kommer från stora delar av norra Sverige. 

På Liljaskolan finns ett stort antal gymnasie-program, både teoretiska och yrkesförberedande. På maskinsidan utbildar man även skogsmaskinförare, dessa tillhör naturbruksprogrammet.

Fortsätt läsa

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer