maskinentreprenoren logo

Landet runt

Italienska elektriska teleskoplastare på frammarsch


placeholder
Ann-Louise Larsson
article

Faresin är en italiensk maskintillverkare, som hittills har varit ganska okänd på den svenska marknaden. Sedan två och ett halvt år tillbaka har Per Lindborg, Lindborgs Maskinkonsult AB, den svenska agenturen och ser att intresset för elektriska maskiner ökar i Sverige. 

– Jag sålde två maskiner innan pandemin, sedan tog det stopp. Många avvaktade men nu tycker jag att det börjar bli ett annat ljud i skällan och att just elmaskiner är något som många är nyfikna på, säger Per Lindborg. 

Till skillnad från många andra maskiner, där dieselmotorn ersatts rakt av av en elmotor, har Faresin byggt maskinen för eldrift från grunden. Det betyder bland annat att ström från batteriet går direkt till en drivmotor i framaxeln och att effektförlusterna blir minimala. Längst bak på maskinen sitter en elmotor som driver maskinens hydraulpump. Hydrauliken har ett tvåstegsflöde som anpassas efter arbetsbelastning. 

Faresin erbjuder tre olika batterikapaciteter, från 300 amperetimmar upp till 520 amperetimmar. 

– Med 300 amperetimmar klarar batteriet sex timmars kontinuerlig körning, med 400 amperetimmar en hel arbetsdag utan problem och vill du kunna jobba ännu längre så har vi det största med 520 amperetimmar, säger Per Lindborg. 

Med en vanlig stickpropp i ett enfas-uttag laddas batteriet på 13 till 15 timmar. Med trefasladdare kan maskinen laddas upp till 80 procent på under två timmar. 

– Just nu är det två maskiner i drift i Sverige och ytterligare två är på väg hem, där en ska till Gotland och den andra norrut, säger Per Lindborg.

Text:

Faresin

Ett familje-företag baserat i norra Italien. Förutom teleskoplastare tillverkar företaget även fodervagnar för lantbruket. 

Faresin startade sin verksamhet 1973. 

Över 1 200 maskiner tillverkas varje år. Faresin har fler än 200 återförsäljare över hela världen. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer