maskinentreprenoren logo

Krönika

Jag har ett tips till Maskinentreprenörer

Jag har läst lite statistik...

Lästid:  0 min

article

Jag har läst lite statistik som jag fått från Maskinentreprenörerna. Det finns några saker som sticker ut. Dels att ni har svårt att få tag på folk, men också att det är få kvinnor och få utlandsfödda i era företag. Jag blir lite fundersam, för jag tror inte det är så bra för branschens framtid.Det går ju ganska bra i stort för branschen ni verkar i.

Både kommun och stat behöver infrastruktur och även om bostadsbyggandet går ner just nu, så måste det faktiskt byggas bostäder. Bostäder till alla, kvinnor, ungdomar, farbröder, män och utlandsfödda som valt att komma hit. Så jobb finns… ja, jag skulle säga att det kan vara så att det till och med finns mer jobb än det finns arbetskraft här framöver.Vad ska ni göra? Jag bedriver bemanningsföretag, så jag har lite koll på det här. I mitt företag tänker vi på det här med rekrytering dagligen.

Häng med nu: Jag ser redan nu att en trend blir allt starkare. Allt fler företag är intresserade av att bygga organisationer där mångfald, både när det gäller kön och härkomst, tas med i beräkningen. Skälet är att det finns mycket som talar för att sådana organisationer är mer lönsamma och fungerar bättre i den värld vi lever i. Kunderna ser ju ut så.

Så varför har inte byggbranschen och maskinentreprenörerna gått samma väg?I somras presenterade Nordea en stor studie tillsammans med ett nätverk av kvinnliga entreprenörer (där jag är med). Nätverket heter 17 och jag var med och grundade det. 180 nordiska börsbolag har undersökts och det är tydligt att de bolag som har jämn könsfördelning och blandade åldrar går bäst. Presterar bäst och är mest stabila. Bolag med bara män, går klart sämre.Det där tål att tänkas på. Eller hur?

En undersökning som nätverket 17 genomfört visar också att de bolag som ägs av kvinnor ofta är mer lönsamma än de som drivs av män. Men de som är könsneutrala är allra bäst. Det där tål också att tänkas på. Eller hur? Ja, eller ni kan tänka på det. Jag är själv tämligen säker på hur det ligger till. Det är för enkelspårigt i ett modernt samhälle att så mycket makt i bolagen hamnat på ett ställe bara för att det sitter män där.Eller oroväckande, till och med, skulle jag säga.

Ni har möjligen en annan åsikt i frågan men jag tror att företag med endast män i beslutande ställning inte kommer att överleva. Lyckas man dessutom inte få in unga och helst även människor med annan bakgrund än det svenska, så tror jag det tar stopp. Helt.Så mitt tips är: Ansträng er att få med-arbetare som speglar samhället. För inte är det väl bara män som bor i Sverige?

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer