Den här historien kan inte berättas från början, i så kallad kronologisk ordning. Vi måste börja där vi står idag. Läsaren kommer annars inte begripa hur det här har gått till. Eller… det är oklart om vi kan begripa helt och hållet ändå. Detta borde inte gå om man ska tro lärare, yrkesvägledare, arbetsförmedlare, ekonomer och revisorer…
– Ja, Malin kom hit i grevens tid i varje fall. Det kan jag lugnt säga, utbrister mamma Yvonne och tar sig för pannan…
Och vem är då Malin i sammanhanget?
Jo, Malin Olsson är ekonom och administrativt ansvarig på Sundströms Schakt & Maskin AB som ägs och drivs av 32-årigen Eric Sundström. Malin kom in när bolaget hade cirka 25 anställda och omsatte runt 50 miljoner. Innan dess?
– Ja, men det var lite (skratt)… Vi hade ju en jättebra ”pappersgubbe” i varje fall. Han kom en gång i månaden och då på helgen, för han hade ju ett annat jobb (revisor är det vanligare namnet på ”pappersgubbe”). Då lämnade jag över högarna till honom och sedan höll vi väl på till tio eller elva på kvällarna, beskriver Erics mamma Yvonne.
– Fast jag måste säga att jag är jättestolt mamma. Han är väldigt duktig och det går ju så bra…
Ja, hur som helst. Mamma Yvonne slutade på sitt jobb för sonen behövde hjälp med allt möjligt. Första maskinen han köpte har dom bestämt att inte tala om. Den blev ”för dyr”… Yvonne fick tidigt se till att det fakturerades och att löner betalades ut. Men bokföring? Nä.
Grevens tid ja… Det uttrycket använder Malin Olsson också, och ler… För hon har varit med i entreprenadsvängen som administratör ett tag. Har erfarenhet och rutin. Det borde kanske egentligen inte ha gått så länge det som det ändå gick utan någon som Malin.
– Det var jag och morsan från början. Det gick bra. Hon kunde fakturera och hålla reda på pappershögarna, säger Eric och tittar tacksamt mot mamma Yvonne som ser nästan lättad ut – som om hon precis blivit räddad ut ur en stormvind av papper och fakturor av Malin.
– Det fanns ju inte en pärm här. Det var mest högar med papper, konstaterar Malin och tittar lite stängt på Eric.
– Mamma var och köpte pärmar på loppis, flikar Eric in och ser lite stolt ut, men samtidigt något besvärad – och lättad. För det har gått ruskigt fort för den här unge mannen och hans företag. Men dock inte för fort – siffrorna hänger med. Trots stora investeringar och snabb expansion ser det oförskämt stabilt ut.
Men låt oss skissa lite på vem Eric Sundström har blivit? Att gå från noll till 50 miljoner i omsättning – 25 anställda på 10 år, kräver mer än tur och skicklighet. Hårt arbete är helt klart det som faktiskt ligger bakom. Man får känslan att den här unge entreprenören skulle kunna köra på dygnet runt, om han fick och lagen tillät.
– Jo, jag tycker om att jobba och på vissa ställen jag varit har man fått jobba nästan hur mycket som helst, och det gav ju bra pengar också. Kört lastbil och grävmaskiner och traktorgrävare på järnvägen. Kabel och husgrunder. Med mera, berättar Eric.
Ska vi vara helt ärliga dock, så hade han inte betyg för att ta sig in på maskinförarutbildningen på gymnasiet. Fick bli en genväg över transportgymnasiet.
– Fast det blev bara ännu bättre. Kortet till grävmaskin fixade jag på en helg sedan ändå.
Eric var 14 år när han började i branschen (pryade och, ja skolkade, från skolan för att få köra maskin hos ett lokalt entreprenadföretag) och 22 år när firman drog igång. 10 år har gått sedan starten.
Vi har bokat tid för det här reportaget redan i december 2024. Allt ser ut att gå bra. Det är bara det att det händer saker i entreprenadbranschen hela tiden – och Eric älskar det. Så när tidningen är på väg till Mellerud för reportaget är Eric på väg till Vänersborg för att reparera en maskin. När vi då vänder om mot Vänersborg hittar vi honom inte, men får veta att han är på väg tillbaka till Mellerud. När vi anländer i Mellerud får vi veta att Eric är kvar i Vänersborg. Någon timme efter avtalad tid dyker dock Eric och mekanikern Tommy Borg upp på gården vid den nyförvärvade anläggningen i Mellerud med kontorslokaler och fullt utrustad verkstad. Faktiskt samma lokaler som ägdes av entreprenören där Eric började prya som 14-åring. Cirkeln är typ sluten. Redan, efter bara 10 år som företagare.
I väntan på Erics ingång från Vänersborg har tidningen redan träffat Malin och mamma Yvonne. Som inte hade en aning om att vi var på ingång. Men Yvonne säger:
– Så har det alltid varit. Eric har allt i huvudet. Man får inte veta allt, säger hon och skrattar lätt uppgivet.
2023 fick den här entreprenören ett fint pris:
Utmärkelsen Årets Unga Företagare i Mellerud gick till Eric Sundström och hans företag Sundströms Schakt & Maskin AB. ”Bolaget startades av Eric 2015 och har idag 20 anställda och en bred kompetens inom entreprenad, uthyrning, järnväg och snöröjning”, skrev kommunen och motiverade priset på detta sätt:
”För Mellerudspojken Eric Sundström som redan tidigt visste vilken väg han ville gå är framgången idag ett faktum! Eric började jobba i entreprenadbranschen innan han ens gått klart skolan, tog lastbilskort och var anställd i några år - men han ville mer än så. År 2015 startade han upp Sundströms Schakt & Maskin AB, och hade som de flesta andra en motig start, men jobbade med stort engagemang och en rejäl gnista vidare. Han har klarat av motgångar & utmaningar på ett föredömligt sätt, med stort engagemang och uthållighet kan han idag stolt presentera ett riktigt fint företag med god lönsamhet och drygt 20 anställda. Med hans positivitet och driv ser vi en ljus framtid för årets unga företagare i Mellerud”.
Ett erkännande från samma kommun som var mer oroliga än stolta när Eric gick i skolan.
– En månad innan han skulle gå ut sjunde klass ringde läraren och berättade att han inte skulle bli godkänd. En månad! Suckar Yvonne och himlar med ögonen. Vad ska typ en ensamstående mamma som jobbar i vården göra åt saken då? Han var ju som han var. Skolan var inte Erics grej riktigt. Var stunder då han inte ens var där.
– Blev väl lite skolk. Jag var ju och körde maskin och jobbade lite för en firma här. Det där med skolan, jag vet inte. Jag fick inte till det där med läsning eller ens matten. Det gick inte liksom. Fast jag är rätt säker på att jag har fotografiskt minne när det gäller siffror, säger Eric.
Men det ämnet. Minnas alla siffror, ja… det fanns inte på skolschemat.
– Det är tur att jag fått hjälp med papper och sånt. Har väl högst skickat tre fakturor i mitt liv…
Men nu är allt administrativt helt korrekt uppställt inför framtiden – och enligt konstens alla regler. Finns till och med en strategi. Och det är hur som helst onödigt att snöa in på det här med skolan. För Eric Sundström har något som inte går att lära sig, utan är gjutet i personligheten. Han har en förmåga att få människor med sig, folk gillar honom direkt, han framstår som sympatisk och vänlig och med stor energi och kapacitet. Lyssnande. Visar vägen och kan leda. Alla vi träffar känner att det går att lita på Eric.
– Bästa chef jag haft, säger maskin-föraren Ghandi Khano.
– Det har blivit ett intressant företag med bred kompetens, säger maskinföraren Mikael Johansson.
– Det bästa jag gjort att börja här, säger mekanikern Tommy Borg.
En av de företagets största kunder de senaste åren (dock inte nu) var Värmdö Schaktmaskiner (VSM) som ingår i Bellman Group. Magnus Persson vd för Bellman Group säger såhär om Eric:
– Jag upptäckte ganska snart att detta är en sann entreprenör, han säger aldrig nej, gör alltid sitt bästa, går hem hos både personal, kunder och ser till att allt funkar. Fastän det är jobbigt och känns tungt ibland så ror han det i land. Alltid trevligt och roligt när man är i Erics närhet.
Affären för Sundströms Schakt & Maskin AB har vuxit genom just det att Eric sällan säger nej, och vid sidan av den dagliga driften alltid letar efter nya jobb för nya maskiner. Bara tre år efter starten var fem maskiner med förare ute på jobb. Under pandemin gjorde företaget ett ryck och växte stort.
– Vi har nog aldrig blivit petade i näsan så mycket och ofta som då. Men vi höll oss friska och kunde leverera när andra blev sjuka. Vi blev många då. Som mest har vi varit 28 anställda, säger Eric.
Nu ska det dock hända nya grejer. Eric vill att företaget börjar jobba fram en strategi för att öka antalet egna entreprenader. Målet är att hälften av jobben ska vara entreprenader och den resterande hälften maskiner och förare på uthyrning. Och det är troligt att detta kommer att fungera. Malin Olsson som nu har ansvaret för ekonomi och administration kommer senast från samma tjänst hos en entreprenör som fokuserat stort på just egna entreprenader. Detta kan hon. Och det vet Eric.