maskinentreprenoren logo

Ledare

Jo, ni kommer alla ha elmaskiner snart

Från en säker källa på...

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Från en säker källa på Volvo har bolaget siktet inställt på att driva samtliga produkter fossilfritt om bara tio år. Det låter inte klokt, men jag har hört det själv från hästens mun.Tillverkarna har lagt ner åtskilliga miljarder de senaste tio åren på att uppfylla de så kallade miljökraven för dieselmotorer. Såhär i backspegeln känns det ju nästan som pengar i sjön.

När vi nu har steg-5 motorer i alla nya maskiner – så ska plötsligt racet mot elektricitet sluka alla forskningspengar. Hade det inte varit smart att sätta igång arbetet med el redan för tio år sedan istället?Men kommer dom att lyckas? Jag tror faktiskt det. Och jag tror att Sverige med Epiroc och Volvo CE i samarbete med ABB och Combitech med flera kommer att bli bäst i världen på det här.

Som maskinentreprenör tror jag du bör göra dig beredd på att elen kommer att slå igenom helt inom tio år. Inte på stora maskiner, tänker ni. Där är det troligare att det blir biogas av något slag. Det kan nog stämma. Men jag vill kasta in en brasklapp för det också. Epiroc har lösningar som kan fungera även i anläggningsbranschen. Allt hänger egentligen på om gruvindustrin levererar.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer