maskinentreprenoren logo

Teknik

Jobbar på distans med stor bandgrävare

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och CE Engineering Solutions har designat en avancerad fjärrstyrningslösning som öppnar nya möjligheter för grävmaskinsdrift – med ökad säkerhet, sikt och flexibilitet, enligt Volvo CE.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Funktionen fungerar upp till 100 meters avstånd. Tvåvägskommunikation via en radiosändare och radiomottagare gör att maskinisten kan kommunicera elektroniskt med maskinen. Foto: Volvo CE

Tekniken gäller för grävmaskinerna EC250E, EC300E och EC350E, och ska locka kunder som arbetar på farliga eller utmanande arbetsplatser – eller för de som arbetar i miljöer där föraren behöver en närmare vy över själva uppgiften. Enligt Volvo CE finns kunder i Nordamerika och Europa som redan använder och drar nytta av fördelarna med den här funktionen.

Tanken är alltså att föraren kan köra sin grävmaskin i områden där det finns risk för fallande föremål eller där maskinen kan välta, till exempel vid rivningsjobb. Den är också användbar för applikationer där det finns risk för farliga rörelser eller förflyttningar med maskinen, till exempel i områden med dåliga markförhållanden.

Andra situationer där fjärrstyrningen med kort räckvidd kan användas inkluderar uppgifter där föraren behöver hålla en närmare koll på grävmaskinens redskap, till exempel vid pålnings- och borrtillämpningar. Detta ger inte bara bättre sikt med ökad precision, utan ersätter också behovet av ytterligare en kollega.

Funktionen fungerar upp till 100 meters avstånd. Tvåvägskommunikation via en radiosändare och radiomottagare gör att maskinisten kan kommunicera elektroniskt med maskinen. Systemet kan slås på och av via en strömbrytare inuti hytten och en ljusfyr på utsidan av maskinen varnar de på plats om huruvida fjärrstyrningsläget används eller inte.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer