maskinentreprenoren logo

Branschpricken

”Trots lågkonjunktur och höga kostnader ser det bra ut i vår bransch”

Jonas Strömberg, vd Värmlandsschakt

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Jonas Strömberg, vd Värmlandsschakt Foto: Ryno Quantz

Hur har det senaste året varit för medlemmarna i Värmlandschakt?

– Vi är ju 100 företag och 500 enheter. Vår affärsmodell bygger i ganska hög grad på förtroende och nära relationer med både kunder och medlemsföretagen. I alla affärer som vi gör ska det ju helst finnas två vinnare, både kunden och medlemsföretaget ska se det som en bra affär. Förra året var det många förhandlingar om att justera kontrakten för de ökade kostnaderna. Det har i stort gått mycket bra. Lite svårare med kommunerna kanske.

Vilka är de största utmaningarna ni står inför nu?

– Det som jag tycker att fler beställare borde tänka på är att upphandla produktivitet i stället för timpriser. Det är långt ifrån säkert att ett timpris som är 150 kronor lägre i timmen, är den billigaste lösningen. Privata beställare tycker jag förstår detta bättre än de offentliga. LOU är en bromskloss där. Det är timpris som ofta står i fokus då.

Hur se du på kommande år och den lågkonjunktur som förväntas?

– Det blir nog en försiktig start på 2023, men som jag ser det finns det efterfrågan på våra tjänster, allt från vägunderhåll, ny infrastruktur och bostadsbyggande. Vi har varit med om lågkonjunkturer förr och vi kommer att klara det här också. Nu kan man väl nästan säga att vi går in i ett normalläge… Det har varit hårt tryck och Värmlandschakts omsättning slår rekord 2022.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer