maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Megabygge i Skelleteå drar igång - nu

Peab har fått uppdraget att bygga en ny kaj i Skelleftehamn. Beställare är Skellefteå kommun och kontraktssumman uppgår till 1 132 miljoner svenska kronor. Bygget drar igång direkt.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Jörgen Eriksson, regionchef på Peab. Foto: Peab/Pressbild

Den nya kajen blir 7 700 kvadratmeter stor till ytan och är en viktig del i Skellefteå kommuns samhällsutveckling. Kajen möjliggör att större fartyg kan lägga till i hamnen, vilket behövs i och med de stora industrisatsningarna som sker i Skellefteå och i hela regionen.

Uppdraget innefattar muddring och erosionsskydd samt pålning, betongarbeten och utrustningskompletteringar för kajen. Utöver detta byggs omfattande ytor för logistik. Då projektet har en tydlig hållbarhetsprofil ska ECO-Betong med lägre klimatpåverkan användas, liksom pålar av SSAB Zero som är stål baserat på återvunnet stålskrot och producerat praktiskt taget utan fossila koldioxidutsläpp.

– Det här är ett tekniskt avancerat projekt där vi får möjlighet att nyttja hela vårt hållbarhetskunnande inom Peab. Samtidigt bidrar vi till en samhällsviktig funktion i Skellefteå med omnejd. Det känns spännande och mycket betydelsefullt att få vara en del av den satsningen som kommunen gör för samhällsutvecklingen, säger Jörgen Eriksson, regionchef på Peab.

– Efter ett omfattande förberedelsearbete ser vi nu fram emot att starta genomförandet av projektet. Tillsammans med Peab kommer vi att arbeta aktivt för att minska klimatpåverkan i produktionen men även förbereda kajen för att möjliggöra en fossilfri verksamhet, säger Thérese Bäckström Zidoli, funktionschef projektledning Skellefteå kommun.

Uppdraget är en partnering i totalentreprenad med byggstart i januari 2024. Projektet beräknas vara färdigställt i slutet av 2027.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer