maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Juli blev tuff månad för byggföretagen

Under första halvåret gick 1 150 byggföretag i konkurs enligt statistik från Tillväxtanalys. Det är rekord och juli månad sticker ut. Över 3000 anställda i byggbranschen drabbade hittills i år.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Antalet anställda som berördes av konkurser inom byggindustrin uppgick till 3 246 under perioden januari till juni, vilket är en ökning med 57 procent jämfört med samma period 2023. Foto: ME

Juli månad räknar in konkurser som är de högsta på över 30 år. En ljusning väntas först mot slutet av året. Byggbranschen är en av de hårdast drabbade. Byggentreprenören Lillskär Produktion i Uppsala blev juli månads största konkurs. Därefter kommer en till byggentreprenör. Nokon Byggnads i Vagnhärad, med en omsättning på 185 miljoner. Totalt hade sex aktiebolag en omsättning över 100 miljoner, varav tre byggbolag, samt ett åkeri. Allt enligt statistik från Creditsafe.

Antalet anställda som berördes av konkurser inom byggindustrin uppgick till 3 246 under perioden januari till juni, vilket är en ökning med 57 procent jämfört med samma period 2023.

- Förhoppningsvis toppade konkurserna under våren, men siffrorna kommer vara fortsatt höga under resten av året, säger Johan Deremar, nationalekonom och prognosansvarig, Byggföretagen.

- Nu ser vi ytterligare en månad med högsta siffran sedan våra mätningar började på 90-talet. Tyvärr är det för tidigt att tala om någon vändning när konkurserna stigit uppåt varje månad i två år och det fortsatt är ett stålbad för många företag. Sommaren är en tuff period för flera branscher som kämpar med att överleva när verksamheten går på halvfart eller håller stängt under semestern. Vi hoppas kunna se ljuset i tunneln mot slutet av året, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Nästan 16 procent av alla konkursade bolag i juli månad hade ett skatteanstånd, med sammanlagt 141 miljoner i skuldbelopp till Skatteverket. Störst skuld hade byggbolaget AB Häggmark & Söner, med 20 miljoner i uppskjutna skatteskulder.

- Branschen måste kunna hålla ut tills räntorna sänks, investeringarna ökar och konjunkturen vänder. Därför behövs exempelvis stöd till korttidspermitteringar i höstens regeringsbudget, säger Johan Deremar.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer