maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Kalmar kommer kräva fossilfritt i tanken

Kalmar vill införa krav på fossilfritt bränsle i alla fordon som jobbar åt kommunen. Just nu undersöker kommunen entreprenörernas förutsättningar att kunna klara av högre krav i upphandlingar. 2030 är planen att även arbetsmaskiner ska omfattas.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Kalmar kommun genomför just nu en undersökning för att ta reda på upphandlade entreprenörers möjligheter att bli fossilfria. Foto: Shutterstock

- Först behöver vi få en bild över nuläget för att sedan i dialog hitta öppningar och ta de viktiga kliven framåt. Skattemedel ska bidra till en hållbar utveckling och framtid. Vi vet att vi måste flytta oss bort från det de fossila energikällorna i alla sammanhang, säger Elvira Laneborg, miljöstrateg på Kalmar kommun.

Kommunen har därför i dagarna skickat ut en undersökning som handlar om företagens möjligheter ser ut att köra fordon och arbetsmaskiner med förnybara drivmedel som el, vätgas, biogas, etanol (E85 eller ED95) eller biodiesel (HVO100, RME100). Svaren ska hjälpa kommunen att sätta rätt nivå på kraven som kommer att ställas i kommande upphandlingar.

Kraven på fossilfria fordon kommer införas i olika etapper. I det första steget gäller kraven transporter för personbil, lätt lastbil och tung lastbil och 2030 ska alla fordon vara fossilbränslefria, det vill säga även arbetsmaskiner.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer