Klimatsmart upphandling kan handla exempelvis om att välja resurseffektiva och fossilfria produkter med lägre klimatpåverkan. Även cirkularitet, det vill säga goda förutsättningar för återbruk och återvinning, är en aspekt som gör produkter mer klimatsmarta.
– Vi köper varor, tjänster och entreprenader för omkring 2 miljarder kronor varje år i kommunkoncernen. Därför är det viktigt att vi ställer rätt krav i våra upphandlingar. För att få extra fart i arbetet med att göra klimatsmarta upphandlingar har vi nu anställt en projektledare som kommer att arbeta med att utveckla våra metoder, säger Anders Larsson, inköpschef på Kalmar kommun.
Projektet drivs av Kalmar kommun i samarbete med Västerviks kommun. Tillsammans täcker de två kommunernas inköpsorganisationer in en stor del av de upphandlingar som görs i Kalmar län.
– Vi vill hitta vägar att mötas från kommun och näringsliv, där de krav vi behöver ställa, utifrån lagar och policys, även blir möjliga för de företag som lämnar anbud att möta, säger Maria Heudorf, nyanställd projektledare.
Projektet har precis startat och kommer att pågå i tre år. Under projekttiden kommer ett antal pilotupphandlingar att göras inom produktkategorier som har stor klimatpåverkan. Dessutom kommer dialogmöten att hållas med små och medelstora företag, som vill lämna anbud på kommunens upphandlingar.