maskinentreprenoren logo

Ledare

Teorier om Kinas planer

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Kina anser sig redo att trycka ut massor av lågprisade elbilar i Europa och USA. Men EU och USA stretar emot… Det ligger både misstänksamhet och oro bakom. Oron hänger samman med att bilindustrin i Europa och USA inte kan matcha priserna och därmed riskerar att slås ut – med förödande konsekvenser (handelskrig under uppsegling). 

Misstänksamheten handlar om nationell säkerhet. Det finns bedömare som menar att de här bilarna kan samla in känslig information och leverera denna till Peking. Jämför debatten om Tiktok.

Hur som helst. Vi har ännu inte sett den här diskussionen när det gäller elektriska anläggningsmaskiner från Kina. Men även här sjunker priserna betydligt nu. Och anses bilarna hota nationell säkerhet – så lär det inte spekuleras annorlunda när det gäller maskinerna som med dessa teorier skulle kunna samla in känslig information under byggande av infrastruktur. Kanske allvarligare än med bilarna till och med…

Vi får se hur debatten utvecklar sig. Tidningen Maskinentreprenören bevakar i varje fall allt som rör branschen. Både smått och stort. I Svedala och globalt. Häng med!

Text: Micael Appelgren

Plus & Minus

Vårkänslor både ute och i ekonomin.

Rekryteringsfrågan blir allt allvarligare.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer