maskinentreprenoren logo

Landet runt

XCMG utmanar den svenska maskinmarknaden


writer image
Ann-Louise Larsson
article
article Martin Lindén ska slå sig in med kinesiska XCMG på den svenska marknaden Foto: Ann-Louise Larsson

I våras anställdes vd Martin Lindén och precis innan Entreprenad Live i början av september hade de första XCMG-maskinerna kommit till Sverige. Nu startar ett intensivt arbete med att bygga upp organisationen och samtidigt få ut maskinerna på marknaden. Ribban ligger högt. 

– Vi ska bli Nordens största entreprenadmaskinsföretag, säger Martin Lindén. 

Förutom maskinförsäljning erbjuder Agder-gruppen en omfattande uthyrningsverksamhet – i Norge går just nu runt 1 500 maskiner på uthyrning – samt tunnelservicetjänster. Agder-gruppen har varit etablerade i Sverige sedan 2019, men då främst på tunnelsidan. 

– Vi har borriggar som går på Västlänken bland annat. Totalt har vi runt 100 maskiner uthyrda i Sverige, säger Martin Lindén. 

I våras tog Agder-gruppen XCMG till Norge – nu är det dags även för Sverige. Här har man tagit över en tidigare maskinimportörs anläggning i Kungsängen, där försäljning och utrustning sker. Säljare ska rekryteras och på sikt även fler tekniker och servicepartners. I nuläget har Agder-gruppen samarbete med Steens T & E i Göteborg för service. I Stockholmsområdet sköter befintlig serviceorganisation för tunnel- och uthyrning även utrustning och service av XCMG. XCMG har ett brett sortiment, fokus i Sverige kommer ligga på gräv-maskiner, vältar, liftar och hjullastare. 

– XCMG ligger även långt framme på elsidan, vi presenterar bland annat en 20 tons hjullastare med en drifttid på nio timmar och full laddning på bara en timme. Alla XCMG:s maskiner som vi säljer är byggda enligt europeisk standard, förklarar Martin Lindén.

Text: Ann-Louise Larsson

XCMG

 XCMG grundades 1943 och en av världens största maskin-tillverkare. XCMG finns representerad i 191 länder och har 14 fabriker. 

Agdergruppen startade 2015 i Norge och har varit verksamma i Sverige sedan 2018. I Norge importerar Agdergruppen även
Wacker Neuson. 

Koncernen har 280 anställda och omsatte 1,6 miljarder norska kronor 2022.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer