maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Klart nytt huvudavtal mellan ME och Seko

Byggföretagen, Maskinentreprenörerna och Seko har ingått branschvisa avtal om anställnings- och omställningstrygghet. Ett nytt så kallat huvudavtal är därmed på plats.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Seko, ME och Byggföretagen överens om nytt avtal Foto: ME

Seko var ett av LO-förbunden som i juni valde att stå utanför huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK om trygghet, omställning och anställningsskydd när det undertecknades vid en gemensam ceremoni i Saltsjöbaden.

- Seko har haft en lång intern process. Vi är glada över resultatet och tackar för ett gott samarbete. Förhoppningsvis kommer även Byggnads att framöver inse fördelarna med en anslutning, säger Mats Åkerlind.

Överenskommelsen mellan Byggföretagen, Maskinentreprenörerna och Seko innebär bland annat ökad rätt till vidareutbildning under arbetslivet och förbättrade anställningsskyddsregler.

Avtalet är en följd av riksdagens beslut i juni om en reformerad arbetsrätt vilket innebär ändringar i lagen om anställningsskydd (LAS). Fackförbunden Seko och Byggnads ställde sig i höstas utanför LO:s överenskommelse med Svenskt Näringsliv om trygghet, omställning och anställningsskydd. Seko har efter riksdagsbeslutet i juni förhandlat med ME och Byggföretagen.

– Det nya huvudavtalet med Seko innebär bland annat ökad rätt till vidareutbildning under arbetslivet och förbättrade anställningsskyddsregler säger Claes Arenander, förhandlingschef och chefsjurist på ME.

Förhandlingarna har gällt vilka undantag från LAS som ska kunna ske i de fall då fack och arbetsgivare kan reglera det i sina kollektivavtal. Som arbetsgivare kan man göra undantag från en del av reglerna i LAS om andra överenskommelser finns i kollektivavtal. Då Maskinentreprenörerna, Byggföretagen och Seko nu ingått branschvisa avtal om anställnings- och omställningstrygghet ansluter sig Seko till överenskommelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv.

– Lagstiftningen har delar som är tvingande och delar som är möjliga att avvika ifrån berättar Claes Arenander. Det är de reglerna som man kan anpassa, och det är den diskussionen har vi haft med Seko. Våra andra avtalspartners IF Metall och tjänstemannafacken har sedan tidigare anslutit sig till huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv och LO. Med dessa fackförbund kommer lagens och huvudavtalets regler att gälla oförändrat.

– Förhoppningsvis inser snart även Byggnads fördelarna avtalet ger för deras medlemmar och ansluter sig till avtalet, konstaterar Claes Arenander.

– Det är ingen hemlighet att vi i Seko är och har varit kritiska till såväl en ny lagstiftning kring arbetsrätten och det så kallade huvudavtalet. Men nu har politiken beslutat att förändra LAS och en majoritet av fackförbunden har beslutat om ett huvudavtal för privat sektor. Då är vårt uppdrag att utifrån nya förutsättningar göra det så bra som möjligt för våra medlemmar på statlig sektor, sa avtalssekreterare Mats Ekeklint, i slutet av juni.

Den nya lagstiftningen träder i kraft i oktober 2022.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer