maskinentreprenoren logo

Klimatförbättrad betong spar 435 ton CO2 på bygge

Det finns bolag som inte är mitt i cementkrisen just nu. När bolaget Thomas Betong levererar betong till byggkoncernen Constos fastighetsprojekt, där 900 lägenheter byggs vid Tullholmsviken i Karlstad, får man en koldioxidbesparing på 435 ton.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Samtidigt som risken för akut cementkris fortfarande står inför dörren lyckas entreprenörer skaka fram bättre och miljövänligare betong än på länge. Foto: Constos

– Deras betong har både egenskaperna och miljöprofilen som vi är ute efter, säger Johan Rosengren, platschef, Consto.

Av de tre kvarter som Consto bygger vid Coop Värmlands gamla tomt i nya Tullholmsviken, i centrala Karlstad, levererar Thomas Betong 2756 kubikmeter klimatförbättrad betong till projektets tillhörande parkeringsgarage.

- Vi är i full gång med det första kvarteret som ska bli bostadsrätter och hyresrätter men också en Coop-butik. Där har vi fyra stora våningar med parkeringsgarage på ungefär 1900 kvadratmeter. Ett under mark och tre ovan, säger Johan Rosengren.

Den klimatförbättrade betongen används för bottenplatta och väggar och är speciellt framtagen för att klara av att nedsaltade bilar körs in. Den ska även användas vid byggnationen av parkeringshusen för både kvarter fyra och sju.

- Vår klimatförbättrade betong Thomagarage Grön är skräddarsydd för just P-hus och ger upp till 50 procent koldioxidreduktion i förhållande till vanlig anläggningsbetong. Dessutom har den förbättrad täthet och är ljusare vilket minskar belysningsbehovet i garagen, säger Jonas Kilman, Teknisk säljare Värmland, Thomas Betong.

Betongen planeras att levereras löpande fram till januari 2022 och innebär en koldioxidbesparing på hela 435 ton CO2 för projektet. Byggstart för Consto skedde i januari i år och färdigställandet av de tre kvarteren beräknas stå klart 2025.

- Vårt samarbete med Thomas Betong fungerar jättebra. Betongen känns dessutom väldigt bra att arbeta med, vilket är viktigt i denna typ av jobb, avslutar Johan.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer