maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Klimatfrågor tas in i ISO-standarden

ISO-standarderna får ett tillägg om att organisationer ska beakta sin verksamhets klimatpåverkan. Det ställer nya krav på företagen att ha kontrollera även sin klimatpåverkan.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Kvalitetssäkringssystemet ISO plockar in klimatet i standarden. Foto: ME

Den internationella standardiseringsorganisationen ISO har nyligen beslutat om ett tillägg i ett stort antal ledningssystemstandarder. Det innebär ett krav på att alla företag och organisationer som använder standarden i fortsättningen även ska bedöma om och hur klimatförändringar och dess konsekvenser behöver beaktas i verksamheten.

– Med det här tillägget vill vi att alla verksamheter som använder ledningssystemstandarder tar hänsyn till klimatperspektiv och klimatvetenskap och bidrar till samhällsnytta, säger Sarah Sim, standardiseringschef, Svenska institutet för standarder, SIS.

Bakgrunden till det nya klimatkravet är The London Declaration, ett åtagande från ISO för att säkerställa att alla befintliga och nya standarder stödjer Parisavtalet och FN:s globala klimatmål. Svenska institutet för standarder har undertecknat åtagandet.

SIS har redan inlett arbetet med att implementera tillägget i svenska standarder. De nya kraven finns fritt tillgängliga på sis.se.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer