maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Klurigt anläggningsjobb i Göteborg

Svevia ska på uppdrag av Göteborgs hamn utföra en ut- och ombyggnation av en kajplats. Uppdraget omfattar pålning och anläggningsarbete.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Uppdraget är en generalentreprenad som beräknas vara klart till årsskifte 2024-2025. Foto: Svevia/Pressbild

Svevias uppdrag omfattar en utbyggnad av kaj 710 och är en del av Göteborgs hamns arbete med att utveckla och effektivisera hamnen.

– En enkel beskrivning av projektet är att vi genom pålning först skapar en stabil grund, där vi sedan kan anlägga en ny yta som förlänger den befintliga kajen, säger Håkan Lysell, Svevia.

Totalt kommer 84 pålar att borras ner i berggrunden under vattnet. Djupet är mellan 20 och 35 meter ner i vattnet. Delar av den befintliga kajen kommer bilas bort för att sedan genom armering, formarbete och gjutning förlängas med cirka 10 meter. Den största delen av pålarna kommer att kunna borras ifrån land. För ett tiotal pålar kommer arbetet att ske från en pråm.

– Uppdragets tekniska utmaning handlar mest om vattendjupet och storleken på pålarna. Anläggningsarbete vid vatten är också förknippat med särskilda parametrar för vår säkerhetsarbete, samt att visa stor hänsyn till den vattenmiljö vi arbetar i, säger Håkan Lysell.

För att undvika skadlig grumling utförs pålningsarbetet under en begränsad period fram till sista mars. I samband med att pålarna borras fast trycks sediment från havsbotten upp genom pålningsröret och samlas upp i sedimenteringstankar. Dessa separerar ut rent havsvatten som efter provtagning kan tömmas tillbaka vid hamnen.

Uppdraget är en generalentreprenad som beräknas vara klart till årsskifte 2024-2025.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer