maskinentreprenoren logo

Landet runt

”Knöligt” uppdrag på Öland


placeholder
Linn Posse
article

I mitten av april upptäcktes en död knölval som flutit i land i Mörbylånga på Öland. Grävmaskinisten Sten Bergman och hans Volvo EC300 fick en viktig del i bärgningsarbetet av valkroppen.

-Vi har ganska mycket körning åt kommunen och maskiner i passande storlek, jag antar att det var därför vi blev tillfrågade om att hjälpa till, säger Sten Bergman som driver familjeföretaget Ove Bergman Grävmaskiner AB.Bärgningen av valkroppen planerades tillsammans med polis, räddningstjänst, länsstyrelse och kommun samt bärgare och gräventreprenör och tog inte mer än ett par timmar när allt var förberett. Den största utmaningen var att bärga kroppen i ett stycke. Kroppen hade legat och jäst under en tid och det fanns en risk att den skulle explodera.

– Det var ingenting jag tänkte på när jag satt i maskinen. Det var fullt fokus på det vi skulle göra, berättar Sten Bergman. Tillsammans kom man fram till att den bästa lösningen var att surra fast kroppen med stålvajer på en körplåt för att förhindra den från att skrapas sönder mot botten när den drogs upp på land. En vajer fästes i stjärtfenan och så småningom kunde kroppen sakta dras in till land där en specialtransport väntade. Som förberedelse hade Sten rensat en ränna på botten från stenar och vänt kroppen i rätt riktning för att kunna bärgas. Under bärgningsarbetet hjälpte grävmaskinen till att lyfta när det behövdes och hålla kroppen i rätt riktning. Kroppen låg cirka 70 meter ut i vattnet och tack vare lågt vattenstånd var det möjligt att ta sig ända fram med maskinen.– Jag skulle tro att kroppen vägde någonstans mellan 12-15 ton, jag lyfte den ju aldrig helt så det är svårt att säga exakt, säger han.Kroppen har nu transporterats till Danmark för destruktion. Valen kan ha dött av en kollision med en båt eller svultit ihjäl.

– Det var helt klart ett annorlunda uppdrag. Det är förmodligen den enda gången i livet man är med om någotsådant här, fortsätter han.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer