maskinentreprenoren logo

Komatsu drar till månen

Den japanska regeringen har valt ut Komatsu att komma fram med en grävmaskin som kan transporteras och bygga på månen. Jo, det är på allvar. Men en bit kvar.

Foto: Komatsu

Lästid

0 min
Jobba på månen, kan det vara något? Fast det verkar som man främst tänker sig fjärrstyrning och automatisk styrning via AI.
Jobba på månen, kan det vara något? Fast det verkar som man främst tänker sig fjärrstyrning och automatisk styrning via AI.
Dela

Det är ministeriet som handhar infrastruktur, transport och turism som ligger bakom, och med ett tätt samarbete med japans utbildningsdepartement (där även forskning med mera ingår). Arbetet bygger på att använda en teknik med digitala tvillingar, och på detta vis räknar man med att kunna lyckas komma i mål - även om man då faktiskt ändå inte har satt maskinen på månen. Men arbetet ska leda fram till att man simulerar exakta förhållanden, och därmed räknar med att maskinen är fullt fungerande när det är dags. Både automation och fjärrstyrning blir aktuellt. Enligt uppgift ska det handla om en hydraulisk maskin.

Projektet ska redovisas i mars 2022.

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer

Genom att använda vår hemsida godkänner du vår cookie policy