maskinentreprenoren logo

Teknik

Komatsu redo att släppa het Bauma-nyhet

Komatsu räknar med att kunna leverera sitt koncept - Smart Quarry Site - i slutet av 2023. Tekniken visades på Bauma 2022, men då var det oklart när det skulle kunna rullas ut i Sverige.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Smart Quarry Site levererar realtidsdata för alla maskiner i maskinparken, dess laster och produktionshastigheter. D Foto: Komatsu/Pressbild

Komatsu, precis som Volvo CE och en del andra tillverkare har börjat komplettera sina leveranser av maskiner med digitala lösningar. Smart Quarry Site är exempel på detta. Tekniken är inte knuten till Komatsus maskiner utan fungerar för kunden oavsett maskinpark.

Tekniken är till för att förbättra säkerhet, platsstyrning, produktion, maskinhälsa, underhåll, bränsleförbrukning och CO2-utsläpp. Man räknar med att det ska vara intressant för stenbrott och arbete vid större anläggningsjobb. Även gruvor.

Smart Quarry Site levererar realtidsdata för alla maskiner i maskinparken, dess laster och produktionshastigheter. Den hjälper till att öka säkerheten och produktionen samt minska driftskostnaderna genom att identifiera problem eller mindre bra lösningar.

- Smart Quarry Site ger våra kunder inom segmenten gruvor, stenbrott och stora byggprojekt en kontinuerlig realtidsöversikt över varje maskins rörelse och skick samt möjliggör visualisering av möjligheter och mål för var och en, säger Daniel Heussen, General Manager Business Transformation på Komatsu Europe.

Last, bränsleförbrukning och maskinarbetstid, rapporteras så att platschefer kan fatta välgrundade beslut utan snabbt. Data kan utbytas mellan maskiner via ett meshnätverk av peer-to-peer-anslutningar. När en maskin befinner sig i ett område utan anslutning kommer data som delas på detta nätverk automatiskt att laddas upp när en av de mobila maskinerna återkommer inom räckvidd.

Smart Quarry Site går att få via Söderberg & Haak, som nu står redo för lansering i Sverige.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer