maskinentreprenoren logo

Teknik

Komatsu skickar ut 20-ton elektrisk bandgrävare

Komatsu är nu nästa tillverkare att lansera en elektriskt bandgrävare i 20-tonsklasse. Den första kan dyka upp på den svenska marknaden nästa år.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Elmaskin på väg in till den svenska marknaden från Komatsu... men det finns bara sex maskiner i Europa, detta lär inte bli en snabb storsäljare. Foto: Komatsu

Komatsu planerar stegvis att börja lansera elektriska större maskiner i Asien, Nordamerika och Australien. Målsättningen för Komatsu är att bli koldioxidneutrala till år 2050.

Komatsu har, sedan januari 2021, utvecklat eldrivna modeller i samarbete med Proterra, som är en amerikansk tillverkare baserad i Kalifornien. Proterra förser de nya maskinerna med sina litium/jonbatterier. Efter att ha genomfört tester ute på arbetsplatser, ställde Komatsu ut en av modellerna på Bauma 2022 och även på CONEXPO-CON/AGG 2023. Men nu är det tänkt att maskinerna ska lämna mässgolvet och ta sig ut på markanden. Den som går ut nu är Komatsu PC200LCE-11.

Det finns 6 maskiner av den här typen i Europa och leverantören Söderberg & Haak hoppas kunna få in en i Sverige under andra halvan av 2024.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer