maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Kommunen som kräver HVO i maskinerna

I december 2018 beslutade Helsingborg kommunfullmäktige att anta en klimat- och energiplan. Det hanldar bland annat om krav på nettonottutsläpp. Om sju år ska kommuen vara klimatneutral. Och nu ska entreprenörerna ha HVO i tanken.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Helsingborg Stad har gjort en satsning på att bli klimatneutrala år 2030. Ett viktigt steg för att nå målet har varit att man har ställt strikta miljökrav på entreprenörerna i kommunala upphandlingar. Foto: Peab/Pressbild

Den nya klimat- och energiplanen, som tas fram i Helsingborg under 2023, föreslås gälla 2025-2030. Nu får entreprenörerna räkna med att leverera om det ska bli några jobb i kommunen.

Peab Asfalt har till exempel nu tecknat ett nytt avtal med Helsingborg Stad med asfalteringsarbeten i kommunen. I upphandlingen har det ställts krav på att värna om miljön och minska klimatutsläppen. Nu förlängs kontraktet ytterligare ett år och sträcker sig över hela 2024.

Helsingborg Stad har gjort en tydlig satsning på att bli klimatneutrala år 2030. Ett viktigt steg för att nå målet har varit att man har ställt strikta miljökrav på entreprenörerna i kommunala upphandlingar.

Ett av kraven är att maskiner ska drivas med HVO. Förutom att använda HVO ska Peab Asfalt leverera ECO-Asfalt. Produkten tillverkas med hjälp av förnyelsebara värmekällor, främst bioolja, vilket bidrar till en lägre klimatpåverkan.

- Tack vare vår ECO-Asfalt har man minskat utsläppen med 480 ton koldioxid årligen, bara i Helsingborg Stad. Vi är stolta över att kunna bidra till att kommunen uppnår sitt klimatmål, säger Christopher Mårtensson, arbetschef på Peab Asfalt.

I kontraktet med Helsingborg ingår underhåll och beläggningsarbeten på allt från kommunala vägar till cykelbanor och parkeringsplatser. Det ingår förarbeten inför asfalteringen, som fräsning och justering. Även linjemålning och underhåll med asfaltering av broar ingår i avtalet.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer