maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Kommuner prioriterar inte nödvändiga VA-jobb

Sviterna efter stormen Hans har aktualiserat debatten om behovet av att rusta upp landets VA-system. En undersökning bland Sveriges kommunpolitiker som gjorts av Demoskop på uppdrag av NCC visar att endast en av tio av landets kommunpolitiker prioriterar investeringar i VA högst.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Henrik Enell, divisionschef NCC Infrastructure. Foto: NCC/Pressbild

– I kombination med extremt väder kan Sveriges eftersatta och underdimensionerade vatten- och avloppssystem skapa allvarliga samhällsproblem inom en snar framtid, och det är oroande att inte fler kommuner har frågan högre på sin agenda. NCC:s undersökning visar på stora skillnader mellan landets kommuner, vilket ställer krav på individuellt anpassade insatser, säger Henrik Enell, divisionschef NCC Infrastructure.

NCC:s undersökning genomfördes av Demoskop under perioden mars–maj 2023 och visar hur politikerna har svarat i respektive kommun. Siffror från Svenskt Vattens senaste investeringsrapport visar att investeringsbehovet i VA-sektorn har ökat sedan 2020 från 23 till 31 miljarder per år. Samtidigt ökar befolkningen, nya och skarpare miljökrav tillkommer och den accelererande klimatförändringen medför skyfall, översvämningar och torka.

– Vi kan konstatera att eftersattheten i investeringar i landets VA-system är en tickande bomb. NCC har därför tagit fram en rapport där vi lämnar nio förslag på reformer som kan framtidssäkra vattenförsörjningen och avloppsystemen, fortsätter Henrik Enell.

I korthet handlar förslagen om finansiering, förenklade ansvarsfördelning, kompetensförbättringar, och att branschens aktörer samverkar mer.Tydliga nationella krav behöver också ställas på VA-systemen för att säkerställa att Sverige har rent vatten och god sanitet enligt Sveriges och FN:s miljömål, menar NCC.

Text: Micael Appelgren

Bästa kommunerna enligt undersökningen:

1 Gnesta 78%

2 Hylte 75%

3 Östhammar 73%

4 Åre 70%

5 Sundbyberg 50%

6 Vaxholm 50%

7 Trosa 50%

8 Mörbylånga 50%

9 Överkalix 50%

10 Åstorp 45%

NCC:s undersökning genomfördes av Demoskop under perioden mars–maj 2023. Respondenterna är politiker i kommunfullmäktige och antal intervjuer uppgick till 3815. Undersökningen genomförs via webbenkät, med kombinerad digital och postal avisering.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer