maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Kompetenscentrum i vägteknik under uppstart

Trafikverket lägger närmare en halv miljard kronor under de närmaste tolv åren på ett kompetenscentrum i vägteknik. Förhoppningen är att kunna förbättra vägunderhåll i framtida klimat och att få bättre kunskap om halka, snö, is och tjäle bland annat.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Trafikverket finansierar ett nytt kompetenscentrum för vägteknik där fem svenska forskningsaktörer ingår. Foto: Shutterstock

Kompetenscentret kommer att utgöras av fem centrala forskningsaktörer inom ämnesområdet; Lunds tekniska högskola, Chalmers, KTH, Luleå tekniska universitet och Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

– Detta blir betydelsefullt för den forskning som har med halka, snö, is, tjäle och tjällossningar att göra samt hur vägar ska underhållas i framtida klimat, säger Charlotta Johansson, prefekt vid institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser samt professor i arkitektur vid Luleå tekniska universitet.

Verksamheten kommer att få en årlig budget på runt 40 miljoner kronor, till och med år 2034. Pengarna kommer gå till nya forskningsprojekt och till att stärka specialistkompetensen samt nya utbildningar och doktorandsatsningar.

– Det är både roligt och viktigt att Trafikverket gör denna satsning. Branschen står inför många utmaningar och för att möta dessa krävs det mer kunskap och mer kompetens. Jag tror även att denna satsning kan bidra till en ökad attraktivitet för ämnet, säger Joacim Lundberg, centrumföreståndare och forskare i vägteknik vid Lunds tekniska högskola.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer