maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Komplex logistik när NCC renoverar damm i Jämtland

NCC har fått i uppdrag att rusta upp dammen i Burvattnet, Åre kommun. Dammen kan endast nås sjövägen, vilket innebär en logistisk utmaning för entreprenören.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Uppdraget genomförs i samverkan mellan NCC och Indalsälvens Vattenreglerföretag. Projektet inleds omgående och omfattar bland annat att säkra anläggningens kapacitet för att släppa fram och reglera vatten, samt renovering och upprustning av bottenskov, fyllningsdamm, luckor och en befintlig fiskväg.

− NCC har lång erfarenhet av dammsäkerhetshöjande arbeten. Tillsammans med Indalsälvens Vattenreglerföretag rustar vi upp och renoverar Burvattnet som en del av den planerbara elkraften som innebär en trygg elförsörjning för industrier och hushåll, säger Richard Mattson, produktionschef NCC Infrastructure.

Burvattnet ligger vid Svenskådalens naturreservat i den nordligaste delen av Åre kommun och nås endast via båt, en sjötransport på 12 kilometer.

− I Burvattnet kan vi årligen lagra 72 miljoner kubikmeter vatten på 560 meters höjd över havet. Detta vatten nyttjas i hela 13 kraftverk på vägen till havet och ger ca 65 GWh planerbar elkraft. Det är en liten, men inte obetydlig del av det svenska kraftsystemet. Den lagrade energin motsvarar batterier i ca 650 000 elbilar. Behovet av planerbar elkraft som komplement till den icke planerbara vindkraften kommer att öka kraftigt i framtiden, därför rustar vi upp Burvattnet, säger Jonas Bengtsson vd, Indalsälvens Vattenreglerföretag.

Projektering och planering inleds omgående, anläggningen beräknas vara klar hösten 2023. Order­värdet är 95 miljoner kronor.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer