maskinentreprenoren logo
Branschnytt

Komplex ombyggnad av ställverk i drift drar igång

Ett av elnätsföretaget Ellevios mest komplexa infrastrukturprojekt någonsin drar igång idag, efter fem år av förberedelser: ombyggnationen av det 100-åriga ställverket i Värtan.

Text: Ann-Louise Larsson
Foto: Urban Design

2021-05-17

Lästid

0 min
Dela

– Moderniseringen av Värtan är avgörande, både för att lösa den ansträngda kapacitetssituationen och för att förverkliga Stockholms klimatmål, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

Ombyggnationen av ställverket som nu drar igång är unik i sitt slag och det är första gången den här typen av storskalig anläggning byggs om – under drift – i Sverige. Syftet är att förstärka förmågan att ta emot och distribuera el till en stad som förutspås öka elanvändningen med femtio procent de kommande 25 åren.

– Det här är en betydande investering och en av flera insatser Ellevio gör för att lösa kapacitetssituationen i Stockholm, rusta för en enorm ökning av elförbrukningen och förverkliga stadens mål om ett fossilfritt, klimatpositivt Stockholm 2040, säger Johan Lindehag.

2026 ska projektet vara färdigt. Då kommer ställverksområdet helt ha bytt skepnad. Från ett utomhusställverk motsvarande två fotbollsplaner till ett komprimerat inomhusställverk med modern arkitektur och Stockholm kommer då vara förberett för att kunna ta emot och fördela den ökade mängd el staden kan ta emot när Svenska kraftnät i sin tur byggt ut förmågan att föra in mer el till Stockholm.

Genom att använda vår hemsida godkänner du vår cookie policy