maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Konkurrensverket vill granska uppköp i byggmaterialbranschen

I höstas tecknade S:t Eriks AB avtal om förvärv av samtliga aktier i MEAG VA-System AB, en leverantör av VA-lösningar i betong. Nu vill konkurrensverket titta närmare på affären.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Konkurrensverket vill granska koncentration av företag i byggmaterialbranschen runt VA-produkter. Foto: Ryno Quantz

Sten- och betongleverantören s:t Eriks förvärv av Meag ska granskas av Konkurrensverket. Affären offentliggjordes redan i oktober 2021, men i februari krävde konkurrensverket att S:t Eriks måste anmäla förvärvet för prövning.

Såhär förklarade S:t Eriks förvärvet i höstas:

- Meag kompletterar vår befintliga organisation på ett mycket bra sätt genom sin djupa kompetens kring VA-lösningar i betong. Vi ser fram emot samarbetet mellan bolagen och de nya möjligheter den breddade produktportföljen ger våra kunder, sa Nicklas Margård, Styrelseordförande S:t Eriks AB

Meag beskrivs som ett "anrikt och välskött familjeägt bolag" med erfaren och branschkunnig personal som genom åren byggt upp en bred kundbas samt starka och långvariga kundrelationer. Meag har idag cirka 90 anställda och huvudkontor i Västerås. Bolagets produktutbud innefattar rör, brunnar, avskiljare och pumpstationer och produktion bedrivs i Hallsberg, Stora Skedvi, Vänersborg och Västerås.

- Vi ser väldigt positivt på att S:t Eriks blir ny ägare till Meag. S:t Eriks är en långsiktig och stabil ägare och med deras befintliga organisation finns det en djup och lång branscherfarenhet. Detta ger rätt förutsättningar för att vidareutveckla Meag och förstärka vårt helhetserbjudande till våra kunder, sa Mårten Bladh, VD MEAG VA-System AB, vid offentliggörandet av affären.

Förvärv beskrivs som en viktig del av S:t Eriks strategi för att skapa långsiktig värdetillväxt. Det förstärker de befintliga affärsenheternas marknadspositioner och adderar ytterligare värde genom synergier.

Företagskoncentrationen av den här typen är inte anmälningspliktig för företagen enligt de regler som finns. Men Konkurrensverket kan begära in en anmälan av företagskoncentration för prövning när det finns särskilda skäl. Konkurrensverket använder sig nu av den möjligheten och ålägger S:t Eriks AB att anmäla förvärvet av Meag VA-system AB. När anmälan kommit in kommer Konkurrensverket att pröva affären enligt konkurrenslagen.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer