maskinentreprenoren logo
Branschnytt

Köper Sveriges första eldrivna betongbil

Thomas Concrete Group, investerar nu i sin första eldrivna betongbil. Lastbilen från Volvo Lastvagnar kommer att användas för distribution av i första hand klimatförbättrad betong. Fordonet kommer att köras i göteborgsregionen och beräknas minska avgasutsläppen med omkring 180 ton koldioxid under en tio-årsperiod.

Text: Micael Appelgren
Foto: Thomas Concrete Group

2021-09-27

Lästid

0 min
Betongbilden lär vara tystare, men sannolikt ändå inte helt ljudlös med tanke på materialet i trumman.
Betongbilden lär vara tystare, men sannolikt ändå inte helt ljudlös med tanke på materialet i trumman.
Dela

– Vi ser investeringen som nästa steg i vårt hållbarhetsarbete och ett testprojekt för hela byggbranschen när det gäller att säkerställa hur en hundra procent eldriven betongbil fungerar i vardagen med alla de påfrestningar det innebär, säger Hans Karlander, Koncernchef på Thomas Concrete Group.

Volvo Truck Corporation och Thomas Concrete Group ska samarbeta och lära sig av varandra för att utveckla tekniken. Lärdomarna som koncernen får tack vare den nya helt elektrifierade betongbilen kommer man sedan att ta med sig till sina övriga marknader i USA och Europa.

– Eftersom detta är vår första serietillverkade eldrivna betongbil som vi levererar på den svenska marknaden känns det extra speciellt att den ska leverera en betong som ger ett avsevärt lägre klimatavtryck, säger Volvo Trucks VD Roger Alm.

Genom att använda vår hemsida godkänner du vår cookie policy