maskinentreprenoren logo

Ledare

Kostar klimat mer än det smakar?

writer image

Lästid:  0 min

article

Under 2023 har det börjat röra på sig i byggbranschen när det gäller klimat- och miljökrav. Inte för att detta är något nytt. Nytt verkar dock vara att både myndigheter, branschorganisationer och företag vittnar om att det inte är någon idé med klimatkrav om de inte följs upp och kontrolleras… Så nu ska det bli skärpning.

Varför då? Jo, för många misstänker att det fuskas. Hur som helst, ingen verkar veta i hur stor omfattning, för uppföljningarna är så få och bristfälliga att ansvariga inte helt säkert vet hur det ligger till. Om detta vittnar även Upphandlingsmyndigheten.

Men lite förvånad blev redaktionen på Maskinentreprenören när vi läste en undersökning genomförd av Novus och beställd av bränslebolaget Neste. Enligt de byggchefer som intervjuades där, så urvattnas miljö-kraven när de landar i projekten. Det är inte nödvändigtvis medvetet fusk det handlar om. Få vill betala. Kostnader styr. Beställare ändrar sig när de ser vad klimat och miljö kostar. Biobränsle är ingen stor sak, säger byggcheferna i undersökningen. Mer och detta kan ni läsa i denna tidning under Fokus. 

Text:

Plus & Minus

Maskinentreprenörer klarar konjunkturen bättre än byggarna.

Maskinentreprenörer känner allt mer av lågkonjunkturen.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer