maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Kriminalitet skapar byggboom för fängelser

Bostadsbyggandet har tvärnitat och för flera andra byggkategorier pekar kurvorna nedåt. Men Kriminalvårdsanläggningar slår rekord. Byggkostnadsvolymen ökat med nästan 80 procent, visar Byggfaktas databas.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article De senaste tolv månaderna har byggandet ökat med 78,7 procent jämfört med föregående tolvmånadersperiod. Foto: Byggfakta/Pressbild

Kriminalvården befinner sig i ett mycket expansivt skede. Sedan oktober 2021 har Kriminalvården skapat en bra bit över 1 000 nya platser för intagna, som en följd av det ökade behovet. Det motsvarar sju medelstora anstalter eller elva medelstora häkten, enligt myndighetens egna uppgifter.

Även i Byggfaktas statistik syns Kriminalvårdens satsning tydligt. Kriminalvårdsbyggnader, där fängelser, häkten och anstalter ingår, är den byggkategori som sticker ut mest i statistiken om man ser till procentuell ökning. De senaste tolv månaderna har byggandet ökat med 78,7 procent jämfört med föregående tolvmånadersperiod.

Jämför vi med ytterligare en period tillbaka har årsindex för kriminalvårdsbyggnader ökat med hela 482,4 procent.

– Det är sällan man ser så stora ökningar inom en kategori. Det är alltid upplyftande när byggandet ökar, men i just detta fall så är ju orsakerna bakom byggboomen inte särskilt positiva, säger Peter Åhs, affärsutvecklare på Byggfakta, som tagit fram statistiken.

Enligt Kriminalvårdens beräkningar uppgår summan för den totala byggnadsinvesteringen för alla deras projekt som de har i gång till cirka 30 miljarder kronor.

Susanne Wedin, chef för avdelningen anstalt, häkte och frivård på Kriminalvården, har tidigare kommenterat den historiskt höga ökningstakten i ett pressmeddelande från Kriminalvården.

– Vi börjar nu få ordentlig utdelning för de insatser som sjösattes för några år sedan. Vi kan dessutom räkna med en växande ökningstakt de kommande år. Det här betyder att vi är en betydande tillväxtmotor både lokalt och regionalt, både i ett kort och i ett långt perspektiv.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer