maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Kriskommission för fler yrkeslärare efterfrågas

Regeringens ambitioner att öka utbildningsplatserna på landets yrkes- och vuxenutbildningar riskerar att få problem då bristen på yrkeslärare redan är akut och färväntas förvärras.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Bristen på yrkesverksamma och lärare är ett direkt hot mot branschen, men det riskerar också att försena energi- och klimatomställningen, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen. Foto: ME

Störst behov av personal gäller, enligt Installationsföretagen, för yrkesutbildade med inriktning mot kyl- och värmepumpsteknik, el och energi, VVS och fastighet, fordon och transport, bygg- och anläggning.

Nio av tio utbildningsanordnare uppger dock att det är svårt att rekrytera utbildade yrkeslärare. En majoritet av utbildningsanordnarna tror samtidigt att behovet av yrkeslärare kommer att öka de närmaste åren. Detta gäller även till exempel lärare på utbildningarna för anläggningsmaskinförare.

– Vi riskerar att fastna i ett moment 22 där alla yrkesverksamma behövs i branschen, men fler av dem samtidigt skulle behöva yrkesväxla för att bli yrkeslärare. Bristen på yrkesverksamma och lärare är ett direkt hot mot branschen, men det riskerar också att försena energi- och klimatomställningen, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

Inför läsåret 2022/2023 hade gymnasieskolan nästan 8 800 aktiva tjänstgörande lärare i yrkesämnen. Enligt Skolverket beräknas behovet av examinerade yrkeslärare uppgå till över 13 000 fram till 2035. Det skulle motsvara en årlig examination på runt 890 yrkeslärare. Men det beräknas examineras bara omkring 500 per år. Det skulle leda till en brist på närmare 6 000 yrkeslärare de närmaste åren.

– En sådan utveckling vore katastrofal. Det enda sättet att komma till rätta med detta är att utse en kriskommission och införa ett nationellt yrkeslärarlyft. Bristen på yrkeslärare har varit en allt för bortglömd fråga i debatten om svensk kompetensförsörjning, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer