maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

Kul med utmanande maskin

Marcus Bolin är riktigt nöjd med att köra grävlastare. – Huddig är en cool maskin. Till nästa jul får det gärna vara en 1370 under granen.

writer image
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article

Idag sitter du och fyller grus i potthål åt Svevia på en väg utanför Borås. Är det ett typiskt jobb för den här maskinen? 

– Det är ju det som är så bra med grävlastare. Det går att göra det mesta med dem. Vi buskröjer, plöjer fiber, sköter vägunderhåll och den tar sig fram fort på väg. Man brukar ju säga att en grävlastare är bra på mycket men dålig på det mesta. Men jag tycker att det är en riktigt cool maskin, rolig att köra med alla funktioner. Och om man blir duktig på att köra en Huddig, då kan man köra allt sen. 

– Annars kör jag hjulgrävare och det är också kul, men det här ger ännu mer variation. I dag fyller jag potthål, igår fräste jag asfalt på riksväg 40. 

Vilken typ av jobb gör ni i firman?

– Det är allt från egna mindre jobb till att vara på uppdrag åt större firmor. Förra gången Svevia ringde ville de att vi skulle jobba två veckor åt dem, jag blev kvar i två år. Vi får väl se hur det blir den här gången.

Hur kom det sig att du blev just maskinförare? 

– Jag är uppvuxen i hytten. Farsan har gård och när jag fyllde åtta köpte han vår första grävmaskin. I dag har firman åtta anställda. När jag var liten satte farsan in en bilbarnstol i traktorhytten och där satt jag jämt, till och med när jag sov. Jo, jag har hydraulolja i blodet.

Du gjorde gymnasieåren på ME:s skola i Ingelstad. Hur var det? 

– Jag tyckte det var riktigt bra, vi fick göra mycket praktik, både på gårdar och i entreprenad. Lantbruksmaskiner är ju också roliga. Det är ju betydligt mer utveckling på gång där med många olika typer av maskiner. Men jag tycker nog ändå bättre om att jobba i entreprenad. Och lönen är ju bättre här…

Du tävlade i SM under skolåren?

– Jo, vi var ett gäng från skolan som åkte till Visby 2019 och tävlade i Skol-SM för maskinförare. Det gick bra, jag blev trea i de praktiska momenten och bäst i de teoretiska. Jag har också representerat Ingelstad i Traktor-SM och då vann vårt lag.

Har du några planer på att tävla som vuxen också? 

– Jo, det vore ju kul att testa, om det kommer någon möjlighet så tar jag nog den.

Firmans Huddig är en 1260B från 2010. Vad säger du om arbetsmiljön? 

– Det är klart att den har några år på nacken och är lite högljudd, men jag sitter ju ändå mest med kåporna på hela tiden, så det stör inte så mycket. Och det är ju ett gott ljud! 

– Annars har ju Huddig alltid legat i framkant så i övrigt är maskinen bra. Men det är klart att en 1370 skulle ju inte vara fel.

Firmans hemsida har både fina bilder och drönarfilmer. Är det du som fixar det? 

– Jag gillar fotografering och jag tycker att det är viktigt att ta chansen att visa upp vad vi gör. Jag köpte en drönare för ett tag sedan och lägger gärna upp bilder och filmer på vår hemsida, men också på sociala medier.

Text: Sofia Barreng

Marcus Bolin

Bor: Ulricehamn.

Ålder: 24.

Familj: Sambo, hundar och katter.

Utbildning: Naturbruksgymnasium inriktning entreprenad, Ingelstad.

Anställning: Brämmesås Entreprenad AB.

Lön: Lite mer än avtal.

Hobby: Maskiner, skogen, fotografering.

Instagram: @marcus.bolin Youtube: @marcusbolin

Huddig 1260B

Årsmodell: 2010.

Effekt: 116 kW.

Vikt: 13 ton.

Utrustning: Det som behövs det har vi, annars köper vi in.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer