maskinentreprenoren logo

Teknik

Kundtest av elmaskin fick höga betyg

Den eldrivna hjullastaren Volvo L25 Electric sänkt såväl kostnader som koldioxidutsläpp i ett test på två avfalls- och återvinningsanläggningar i Eskilstuna.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Föraren Amanda Sihvonen Foto: Swecon/pressbild

Hjullastaren Volvo L25 Electric – en av ett antal kompakta elmaskiner tillverkade av Volvo CE – testades på två av Eskilstuna Energi och Miljös (EEM) återvinningscentraler under fyra veckor. I samarbete med återförsäljaren Swecon togs nollutsläppsmaskinen i drift på en sorteringsstation på Lilla Nyby i två veckor innan den gick vidare till en återvinningstation intill närliggande ReTuna Återbruksgalleria.

Gustav Boberg, segmentsansvarig på Volvo CE, säger:

- Det var ett privilegium att få arbeta med likasinnade partners som Eskilstuna Energi och Miljö och ReTuna i det här projektet. Endast genom att arbeta tillsammans kan vi säkerställa att mer hållbara lösningar används i hela värdekedjan. Och genom att dela med oss av våra erfarenheter hoppas vi kunna inspirera andra att se hur våra elektriska lösningar kan hjälpa dem att uppfylla sina egna hållbarhetsmål.

Under den inledande tvåveckorsperioden sparade användningen av en elektrisk maskin 250 kg CO2, vilket översätts till minst 6 ton CO2 som potentiellt skulle kunna sparas under en sex månader lång säsong i denna applikation. L25 Electric gav inte bara en CO2-minskning för de två anläggningarna, utan gav också en besparing på 86–87 procent.

Föraren Amanda Sihvonen

- När jag först fick reda på att vi skulle prova eldrivna maskiner var jag verkligen skeptisk - men jag ändrade mig helt efter att jag hade kört maskinen.

En annan fördel som förarna lyfte fram var L25 Electrics nästan helt tysta drift, vilket gör det lättare att till exempel stanna och prata med personal och besökare på anläggningen.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer