maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Låga utsläpp på hög nivå i Malmö

I Malmö reser sig ett 14 våningar högt bostadshus som till stor del byggs av ECO-Betong från Swerock. Det har minskat klimatpåverkan med en tredjedel.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Swerock levererar cirka 4 000 kubikmeter betong från fabriken i Malmö till bostadsprojektet Fyrskeppet. Foto: Sweroc/Pressbild

Nyligen genomfördes en gjutning på 40 meter ovan mark. Att gjuta på hög höjd har flera utmaningar, bland annat med att få upp betongen. Detta löstes med hjälp av en lyftkran och en så kallast bask som lyfte upp tre kubikmeter ECO-Betong åt gången. En annan utmaning är att få upp vattentrycket då betongen ska begjutas med vatten för att behålla sin täthet.

Swerock levererar cirka 4 000 kubikmeter betong från fabriken i Malmö till bostadsprojektet Fyrskeppet.

– Vi är stolta över att få leverera ECO-Betong till Peab, som bygger en av sina hittills mest hållbara bostadsfastigheter, och samtidigt kunna bidra till en minskad klimatpåverkan i Malmö, säger Mats Olsson, säljare på Swerock.

I hela projektet är målsättningen att minska på utsläppen av koldioxid, både från användning av material och transporter. Genom att använda ECO-Betong, både i de prefabricerade elementen och i de konstruktioner som gjutits direkt på arbetsplatsen, sparas cirka 1 300 ton koldioxid, enligt Swerocks beräkningar.

– Vi har sett till helheten i det här projektet när det gäller klimatfrågan. Fyrskeppet är vår vägvisare i utvecklingen mot ett mer hållbart byggande, säger Embla Winge, ansvarig för Peabs klimatkoncept.

Byggstarten för fastigheterna skedde år 2022 och de första lägenheterna är nu på väg att färdigställas. Fyrskeppet består av fyra huskroppar med totalt 103 bostadsrätter, där den högsta byggnaden är hela 14 våningar hög med milsvid utsikt över staden. Lägenheterna beräknas vara klart för inflyttning under våren 2024.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer