maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Bergsprängares tillstånd drogs in - felaktigt

Storstockholms brandförsvar beslutade i slutet av november att återkalla ett av Uppländska Bergborrnings AB:s tillstånd för förvaring och hantering av explosiva varor. Men Länstyrelsen gav det tillbaka.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Uppländska Bergbrrning är ett företag som ingår i Bellman Group. Foto: ME

Länsstyrelsen har beslutat om så kallad inhibition gällande det indragna tillståndet vilket innebär att Storstockholms brandförsvars beslut tills vidare inte gäller.

Verksamheten inom Uppländska Bergborrning kan nu alltså fortsätta som vanligt. Uppländska förstärker också ytterligare arbetet med ändrade arbetsrutiner för att förbättra säkerheten kring sprängmedel. Det har nämligen helt klart funnits potential för förbättringar då sprängmedel har stulits.

Bolaget ansåg dock att beslutet var helt felaktigt och begärde en omprövning hos Länsstyrelsen. Storstockholms brandförsvars beslut var kopplat till en enskild anställd, ej tidigare straffad och bedömd lämplig av Polismyndigheten, "som agerat med brottsligt uppsåt", som Bellman Group skriver i ett pressmeddelande.

Den aktuella personen har dock nu inte längre något med Bolagets verksamhet att göra. Beslutet utgick inte från bolagets faktiska rutiner och hantering av sprängmedel, och inte heller från de åtgärder Uppländska har vidtagit för att otillbörligt nyttjande inte ska kunna upprepas, anser Bellman Group, och får nu alltså Länsstyrelsens stöd i detta.

- Uppländska Berg är en erkänd och seriös aktör med mer än 100 anställda och över 50 års verksamhet. Brottsligheten i samhället har ju de senaste åren förändrats, vilket gör att den här typen av verksamhet regleras och kontrolleras mycket noggrant och frekvent. Det tycker vi är bra. Vi förbättrar succesivt rutiner och genomför åtgärder för att höja säkerhetsnivån vid hantering av sprängmedel, och vi följer fullt ut de lagar och förordningar som gäller för verksamheten”, säger Thomas Johansson, vd i Uppländska Berg.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer