Länsstyrelsen har beslutat om så kallad inhibition gällande det indragna tillståndet vilket innebär att Storstockholms brandförsvars beslut tills vidare inte gäller.
Verksamheten inom Uppländska Bergborrning kan nu alltså fortsätta som vanligt. Uppländska förstärker också ytterligare arbetet med ändrade arbetsrutiner för att förbättra säkerheten kring sprängmedel. Det har nämligen helt klart funnits potential för förbättringar då sprängmedel har stulits.
Bolaget ansåg dock att beslutet var helt felaktigt och begärde en omprövning hos Länsstyrelsen. Storstockholms brandförsvars beslut var kopplat till en enskild anställd, ej tidigare straffad och bedömd lämplig av Polismyndigheten, "som agerat med brottsligt uppsåt", som Bellman Group skriver i ett pressmeddelande.
Den aktuella personen har dock nu inte längre något med Bolagets verksamhet att göra. Beslutet utgick inte från bolagets faktiska rutiner och hantering av sprängmedel, och inte heller från de åtgärder Uppländska har vidtagit för att otillbörligt nyttjande inte ska kunna upprepas, anser Bellman Group, och får nu alltså Länsstyrelsens stöd i detta.
- Uppländska Berg är en erkänd och seriös aktör med mer än 100 anställda och över 50 års verksamhet. Brottsligheten i samhället har ju de senaste åren förändrats, vilket gör att den här typen av verksamhet regleras och kontrolleras mycket noggrant och frekvent. Det tycker vi är bra. Vi förbättrar succesivt rutiner och genomför åtgärder för att höja säkerhetsnivån vid hantering av sprängmedel, och vi följer fullt ut de lagar och förordningar som gäller för verksamheten”, säger Thomas Johansson, vd i Uppländska Berg.