Bolaget 2 Grävare har faktiskt bestått av två grävare en gång i tiden. Det var Lars Karlsson och kompanjonen Nils-Gustav Jansson (dåvarande svågern) som startade upp. Nu har bolaget 15 maskinenheter och är ett högkompetent entreprenadbolag specialiserat på fiber, elnät och relaterade tjänster. Här omsätts drygt 70 miljoner av cirka 40 medarbetare.
– Vi har haft som vision att plöja kabel till månen, vi äger faktiskt en bit mark där, säger Karlsson och pekar på ett diplom på väggen på kontoret (som har en bild på månen i sig).
Taxus är en helt annan historia och kom till i ett samarbete med lastbilscentralen när parterna såg en växande marknad för anläggningsmaskiner. Vi kommer till det. Detta är inte heller någon liten affär.
I och med att 2 Grävare drogs i gång tog Lars Karlsson sin maskin ur schaktcentralen. Bolaget satte fart med jobb inom flera nischer. 32 år gammal då med två barn hemma och kontoret i källaren. Fullt upp, så att säga.
– Vi hade stora visioner. Vi gjorde allt. 2001 köpte vi ett bolag med 19 maskiner, men bara sju anställda. En fastighet ingick i köpet, och en del jobb mot industrin som vi var intresserade av. Det var en snabb expansion den här tiden. Lastbil hade vi. Det gick som fasen.
Och tittar man på de historiska siffrorna så är det nästan som bolaget gick från noll till en omsättning på 75 miljoner på fem år. Kanske lite väl snabbt?
– Det var svårt att hålla ihop. Anläggningsjobb är ganska krävande när det gäller finansiering. Mycket pengar ut innan man får betalt. Vi blev samtidigt snabbt stora på fiber och var tidiga med det och det drog upp omsättningen mycket.
Men något skavde. 2005 var det dags för Lars Karlsson att fundera och hopp-ade på en viktig utbildning för företagsledare (IFL, numera SSE Excecutive Education).
– Efter det fick jag helt andra perspektiv och kunde på ett annat sätt fundera runt företagskultur, till exempel. Vad är det vi kan, och vad är det som egentligen ger pengar? Vid den här tiden gjorde vi ungefär allt.
Lars Karlsson säger det själv, detta sammanföll med något som han eventuellt tror var en ”existentiell kris”.