maskinentreprenoren logo

Krönika

Låt tankarna flöda – men använd rätt process

Det händer ibland när kvällens...

Lästid:  0 min

article

Det händer ibland när kvällens sista öl sjunkit undan i glaset och glöden börjar falna i grillen att min gode vän Thomas börjar prata om Uppfinningen.Det är alltid Uppfinningen med stort U. Och det är alltid lite sorgligt. Det hände sig en gång att Thomas låg vaken om nätterna och funderade fram en riktigt klurig Uppfinning. Den var enkel, men såklart genial.

När funderingarna var klara tog Thomas idén och presenterade för sin arbetsledare. Resten är som man säger historia. Till en början var det bara hans eget arbetslag som använde manicken, men med tiden fick en maskintillverkare ögonen på den och började tillverka.Det är här det sorgliga kommer in.

Med blicken ner i glaset suckar Thomas och konstaterar som så många gånger förr att hans Uppfinning sparat enorma mängder tid och pengar åt många företag, men att han själv inte dragit någon som helst nytta av den. Att vara innovatör är ju så mycket mer än att kläcka en smart idé. När funderingarna är avslutade måste nästa stadium i processen inledas. En prototyp ska tillverkas och därifrån skapas den nya produkten och tas till marknaden. Sverige har länge ansetts vara ett land av innovatörer. Vi slår oss för bröstet över skiftnyckeln och säkerhetsbältet. Innovationer har drivit vår tillväxt.Men hur står det till idag?

Jag intervjuade nyligen en forskare vid Linköpings universitet som menar att vi tappat stinget. Att Sverige vilar på gamla lagrar, att vi blivit liknöjda och inte längre har något sug att skapa nytt. Han menar också att kunskap om hur innovationsprocessen fungerar saknas både inom företag och myndigheter och att detta är ett hinder för utveckling. Sveriges innovationsmyndighet Vinnova är inne på samma tankegångar. I sin rapport Det innovativa Sverige nämns den svenska paradoxen.

Räknat per capita satsar vårt land stort på forskning och utveckling, samtidigt är det något som bromsar, utdelningen i form av innovationer matchar inte alltid satsningarna. I motsats till detta konstaterar Patent- och registreringsverket att Sverige enligt FN:s immaterialrättsorganisation WIPO förra året landade som världstvåa när just innovationsklimatet mäts.

Särskilt duktiga lär vi vara på att omvandla immateriella tillgångar till ökat värde, speciellt vad gäller klimatsmart miljöteknik. Inför framtiden får vi verkligen hoppas att det är FN som mätt rätt och att Sverige stöttar sina innovatörer så att de kan fortsätta att frodas. Ett är i alla fall säkert. Om Thomas lyckats sälja sin Uppfinning hade han behållit uppfinnarmössan på även framöver och vi hade skålat i champagne istället för öl nästa grillkväll.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer