maskinentreprenoren logo

Landet runt

Först i Sverige med ny schaktfri teknik


placeholder
Ann-Louise Larsson
article

Att renovera en befintlig stålledning från 1960-talet som ligger djupt nere i marken under dåliga markförhållanden och med mycket trafik i området är inte det lättaste. Ganska snart insåg Norrvatten att en schaktfri metod var det enda alternativet när det gällde dricksvattenledningen i Lundaområdet, Västerort och när arbetet upphandlades var det NCC som vann uppdraget med den för Sverige nya metoden ”die-draw”. Metoden innebär att ett nytt foder av polyetenrör dras med en vinsch genom en form där rörets diameter krymper med omkring tio procent. Sedan dras det vidare in i den befintliga ledningen. När det nya röret har dragits igenom det befintliga röret släpper man dragkraften från vinschen och det nya röret återgår till sin nästan ursprungliga dimension. Detta ger den renoverade vattenledningen en nästan lika stor innerdiameter som tidigare.

– Det var priset som avgjorde metodvalet, det här var den billigaste schaktfria metoden, berättar Johan Wallberg, avdelningschef för projekt och entreprenad på Norrvatten.

Metoden har använts i bland annat Norge och England tidigare och entreprenören har hyrt in en specialmaskin som drar igenom ledningen i den befintliga.

– Det som är bra med just den här metoden jämfört med andra infodringsmetoder är att man kan dra långa sträckor. Hela ledningen är 750 meter lång och vi har delat upp den i två etapper eftersom vi har en böj i mitten på ledningen. Där måste vi schakta och sätta in stålrör som vi sedan ansluter mot de infodrade rören åt båda håll, förklarar Johan Wallberg.

Hela projektet ska vara färdigt vid årsskiftet

Text:

Renoveringen

Ledningen är drabbad av utvändig korrosion, mest vid skarvarna. Många läckor har inträffat och att reparera är dyrt. Ledningsrenoveringen görs för att trygga leveranssäkerheten framöver. Norrvatten har som mål att förnya 2500 meter ledning per år.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer