maskinentreprenoren logo

Linjemålning med minskat klimatavtryck

Svevia investerar i vägmarkeringsfordon som stödladdas med hjälp av solceller på taket. Det är smältgrytan och blandaren för linjemarkeringsfärgen som drivs med el från ett batteri som laddas under arbete med hjälp av solen.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Svevia investerar i klimatsmart linjemålning med stödladdning från solceller. Foto: Svevia

Konstruktionen är unik och den första hittills som levererats. På de helt nya fordonen har ytterligare ett klimatsmart val gjorts genom att återanvända begagnade chassin.

Den ena av de två vägmarkeringsfordonen med solceller finns i Skåne.

– Våra kunder arbetar målmedvetet med klimatfrågan genom bland annat bullerkrav, miljözoner och krav på miljövänligt eller fossilfritt bränsle. Lund, Malmö och Helsingborg är några av de kommuner som ställer extra höga krav, men även kommunerna Halmstad, Höganäs och Kävlinge har verkligen välkomnat vår solcellslösning, säger platschef Jonas Braun.

– Vi vill kunna erbjuda våra kunder tjänster inom linjemålning med minskat klimatavtryck. I de här fordonen drivs smältgrytan och blandaren för linjemarkeringsfärgen med el från ett batteri, säger Martin Rydell, arbetschef, Vägmarkering.

Batteriet underhållsladdas av solceller som sitter på taket. Nattetid laddas det upp via ett vanligt eluttag. Vägmarkering är en energikrävande verksamhet och med de traditionella används en dieseldriven motor under arbetet. Med ett batteri kan den stängas av, så att buller och avgaser uteblir.

Fler solcellslösningar för Svevias vägmarkeringsverksamhet är på gång. Jonas Braun berättar att på Svevias verkstad i Laholm håller de just nu på att bygga om ännu ett fordon med batteridriven solcellslösning. Den ska används som kokbil för kommunkontraktens väglinjemålning.

– Utvecklingen stimuleras av att kundernas krav sammanfaller med Svevias mål att nå en halverad koldioxidförbrukning till 2028, avslutar Martin Rydell.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer