maskinentreprenoren logo

Branschnytt

LKAB anlägger testsite för nytt maskinkoncept

LKAB utvecklar just nu en helt ny brytningsmetod – raise caving. Brytningen sker med utgångspunkt i schakten och kräver ett helt nytt maskinkoncept. Pilottester ska starta under 2023.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article LKAB bygger två testsiter i underjordsgruvorna, den ena för att utveckla maskinkonceptet och den andra för själva brytningsmetoden. Maskinkonceptet ska vara redo att testas i slutet av 2023. Foto: LKAB

Raise caving är dels en brytningsmetod men också ett maskinkoncept. Och det är just maskinkonceptet som ska testas i pilotskala i slutet av 2023 i Kirunagruvan. Bergarbeten för att bygga testsiten för maskinkonceptet har påbörjats och i början av 2025 är målet att ha ett fungerande maskinkoncept för raise caving på plats.

– Till att börja med kommer funktionstester att genomföras. Det känns såklart jättespännande att vi hela tiden rör oss närmare produktion. Vi har en stark projektgrupp med rätt sammansättning av kompetenser på plats, säger Madelene Johansson, projektledare.

Maskinkonceptet ska testas i en så kallad raise – ett tre och en halv meter i diameter stort schakt, med en 55 gradig lutning på totalt 50 meter. Utvecklingen av maskinkonceptet ska först och främst fokusera på automatiserad borrning och laddning men framledes ska fler delar utvecklas som gör det möjligt att till exempel bergförstärka schakten helt automatiserat.

– Testerna görs stegvis. Till att börja med kommer funktionstester genomföras, därefter motor- och skipptester, säger Michal Grynienko, ingenjör vid avdelningen för Gruvteknik på LKAB.

Genom raise caving bryts malmen nerifrån och upp i stället för uppifrån och ner. Brytningssekvensen kastas alltså om vilket kan innebära flera vinster - inte minst i fråga om säkerhet, till exempel genom mindre spänningsbelastning på infrastrukturen.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer