maskinentreprenoren logo

Branschnytt

LKAB fick sparka mordhotare

LKAB har vunnit en arbetsrättslig tvist mot IF Metall och Gruvfyran. Målet gällde att LKAB avskedat en medarbetare som mordhotat en kollega och dennes familj. Arbetsdomstolen ger LKAB rätt, meddelar gruvbolaget.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – LKAB accepterar inte hot eller trakasserier. Trakasserier är en allvarlig arbetsmiljörisk. Vi måste ha möjligheten att reagera och hantera den här typen av skadligt beteende, även med de starkaste verktygen, som avskedande från anställningen, säger Monika Sammelin, områdeschef på LKAB i Malmberget. Foto: LKAB/pressbild

LKAB har vunnit en arbetsrättslig tvist mot IF Metall och Gruvfyran. Målet gällde att LKAB avskedat en medarbetare som mordhotat en kollega och dennes familj. Arbetsdomstolen ger LKAB rätt, meddelar LKAB.

Uppgifter om ett fall i Arbetsdomstolen är publicerade på LKAB:s hemsida. Händelsen utspelade sig i slutet av 2021. Efter en arbetsplatsträff åt en arbetsgrupp middag och träffades efteråt. En medarbetare uttryckte då ett specifikt mordhot mot en kollega och dennes familj, att kollegan skulle köras över med bil och att föräldrarnas hus skulle sättas i brand. När det kom till LKAB:s kännedom gjordes en grundlig utredning med flera vittnen och följden blev att medarbetaren som uttalat hoten avskedades.

IF Metall och Gruvfyran valde att stämma LKAB inför Arbetsdomstolen med motiveringen att händelsen inträffat utanför arbetsplatsen. LKAB:s åsikt är att händelsen är relaterad till arbetet då utredningen visade att det finns en tydlig koppling till arbetsplatsen.

– LKAB accepterar inte hot eller trakasserier. Trakasserier är en allvarlig arbetsmiljörisk. Vi måste ha möjligheten att reagera och hantera den här typen av skadligt beteende, även med de starkaste verktygen, som avskedande från anställningen, säger Monika Sammelin, områdeschef på LKAB i Malmberget.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer