maskinentreprenoren logo

Branschnytt

LKAB genomför fullskaligt test med cementfri betong

LKAB Berg & Betong genomför just nu ett första fullskaligt test med ett nytt betongrecept som är helt fritt från cement.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article LKAB Berg & Betong testar i full skala att helt ersätta cement med restprodukter från ståltillverkning och avfallskalk. Foto: Arkivbild

Bergschakt som används för att transportera malm kräver förstärkning. Förstärkningsarbetet görs med schaktbetong. Det går åt cirka 80 000 kubikmeter betong per år och nu undersöker gruvbolaget möjligheten att ta bort cementen helt ur betongen.

– Då vi inte använder betongen till konstruktion är vi undantagen de standarder och krav som gäller infrastrukturanpassad betong. Det ger oss möjligheter att testa och påverka vår tillverkning för att minska utsläppen samtidigt som vi har en säker produkt, säger Benjamin Krutrök, gruppchef LKAB Berg & Betong.

LKAB har redan tidigare minskat sin cementanvändning genom att ersätta delar av cementen med restprodukt från ståltillverkning, GGBS. Nu genomförs det första storskaliga testet med en helt cementfri betong, ett recept som inte innehåller någon cement alls. I detta recept används GGBS tillsammans med en annan restprodukt från LKAB:s egen produktion, avfallskalk, som har använts för rökgasrening och som normalt deponeras. Tillsammans med gråberg, som används som ballast, innebär det en helt cirkulär betong med låga koldioxidutsläpp.

– Nu kommer vi att testa den nya betongen i större skala och utvärdera. Vi har målet att bli en koldioxidfri leverantör, säger Benjamin Krutrök.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer