maskinentreprenoren logo

Branschnytt

LKAB köper fler elektriska lastmaskiner

LKAB har lagt ytterligare en stor order på gruvlastare hos Sandvik. Tidigare i år beställde gruvbolaget maskiner för 120 miljoner. Nu slår de till med en order på 250 miljoner.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article LKAB har beställt ytterligare 12 maskiner av modellen Toro LH625iE från Sandvik i en andra order under 2023, värd 250 miljoner kronor. Foto: Sandvik

Sammantaget innebär de två beställningarna under 2023 att LKAB utökar maskinparken med 17 automatiserade, kabelelektriska gruvlastare, varav 12 av modellen LH625iE och fem LH621i. Toro LH625iE har varit i drift i Kiruna sedan 2020, och utvecklades i samarbete mellan Sandvik och LKAB för att ersätta Kirunagruvans åldrande flotta av Sandvik LH625E-lastare. Efter den nya beställningen kommer LKAB att ha 20 enheter av modellen.

Investeringen följer av en studie av Sandviks Trans4Mine-team och beräkningar av Polymathian, som identifierade möjligheter för Kiruna att öka produktionen med så mycket som 15 procent genom automatisering av sin stora flotta av eldrivna lastmaskiner.

– Sandvik och LKAB har ett gemensamt mål att öka produktionen i Kirunagruvan, säger Magnus Backe, områdeschef för LKAB:s Kirunaverksamhet. Det här är ett verkligt partnerskap för att öka tonnaget och förbättra säkerheten genom automatisering.

 — Vi är stolta över vårt långa partnerskap med LKAB och väldigt glada är över att igen få leverera nya automatiserade lastare till Kirunagruvan. Våra automatiserade lastares mycket starka prestanda är väl beprövad i Kirunagruvan, och vi ser fram emot att fortsätta bidra till LKAB:s mål om mer hållbar och produktiv gruvdrift, säger Mats Eriksson, affärsområdeschef för Sandvik Mining and Rock Solutions.  

Efter årsskiftet ska de första maskinerna i beställningarna levereras och alla maskinerna ska vara levererade under 2025.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer