maskinentreprenoren logo

Teknik

LKAB testar elektrisk Scania

En elektrisk Scania Heavy Tipper kommer köras i LKAB:s gruva i Malmberget, tillsammans med en elektrisk kranbil som är specialanpassad till gruvverksamhet. Genom att utveckla i nära samverkan med kund får Scania chansen att testa och köra helelektriska lastbilar i den krävande miljö som en gruva innebär.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Scania Heavy Tipper har en total vikt, inklusive last, om 49 ton och kommer transportera restavfall. Foto: Scania

LKAB siktar mot att bli ett av de mest hållbara gruvföretagen i världen. Vägen till en säker, produktiv och utsläppsfri järn- och stålindustri börjar med järnmalmen i gruvorna, och utökas nu till att också omfatta transport.

– De elektriska lastbilarna är en del av ambitionen att sätta en ny standard för hållbar gruvbrytning, där vi använder fossilfritt hela vägen. Vi byter ut vår dieseldrivna fordonsflotta, och när vi provar kapaciteten från batteridrivna elfordon, fattar vi beslut med hänsyn till att valet av lastbilar inte bara ska bidra till högre produktivitet utan, mest av allt, till en mer hållbar gruva och en säkrare arbetsmiljö, säger Peter Gustavsson, projektledare vid LKAB.

Scania Heavy Tipper har en total vikt, inklusive last, om 49 ton och kommer transportera restavfall. Den andra lastbilen är utrustad med en kran, som passar ändamålet att frakta borrstål till borr-riggar under markytan. Den senare kommer att laddas vid depån, men mobil laddning vid olika platser är också möjlighet för att öka flexibiliteten. Fordonen förväntas tas i bruk vid LKAB under 2022.

– Vi fortsätter att arbeta med kunder som vill prova innovativa lösningar tillsammans med oss. För Scania är det väldigt värdefullt att kunna testa elektriska fordon i den extrema miljö vi hittar i riktiga kunders gruvverksamhet. Dessutom är Scania Heavy Tipper den första i sitt slag i denna industri och ytterligare ett riktigt stort kliv på vägen mot hållbara transportlösningar inom alla applikationer, säger Fredrik Allard, chef för E-mobility, Scania.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer