maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Många fallolyckor i byggbranschen

Män i bygg- och anläggningsbranschen drabbas ofta av fallolyckor. Så många som 4 av 10 allvarliga fallolyckor bland män skedde bland bygg- och anläggningsarbetare, betongarbetare och yrkesförare.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Risken att råka ut för en fallolycka är hög i bygg- och anläggningsbranschen. Fyra av tio inrapporterade fallolyckor bland män skedde i bygg- och anläggningsbranschen enligt Afa Försäkring. Foto: Unsplash.com

Fallolyckor är den vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall och står för över en tredjedel av olyckorna, enligt statistik från Afa försäkring. Den vanligaste orsaken till en fallolycka är att man ramlar i samma nivå utomhus. Av de allvarliga fallolyckorna bland män skedde i fyra fall av tio bland bygg- och anläggningsarbetare, betongarbetare och yrkesförare. Att en arbetsolycka är allvarlig innebär att den har lett till mer än 30 dagars sjukskrivning eller motsvarande läkningstid och/eller medicinsk invaliditet eller dödsfall.

– År 2018 och 2019 inträffade nästan 8 300 allvarliga arbetsolycksfall till följd av en fallolycka. Olyckstypen utgjorde 34 procent av det totala antalet allvarliga arbetsolycksfall under perioden. Fall i samma nivå är vanligast för både män och kvinnor och de flesta av dessa olyckor sker utomhus. Risken att drabbas av en allvarlig fallolycka ökar med åldern, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer