maskinentreprenoren logo

Reportage

En sten är inte bara en sten

Maria Frölén säger att det nog bara är hon som kan bli kär i en bergtäkt. Men det är ganska mycket bara hon kan, verkar det som. Bland annat att bemöta lågkonjunkturen med norrländskt jämnmod och framtidstro. Det har aldrig gått så bra som nu.

writer image
   Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Höga kusten är bedövande vacker när hösten knackar på… Härnösand sträcker på sig lite sömnigt och gör sig redo för en vinter som säkert kan bli lika knepig som de senaste vintrarna… vädret är inte som det ska, och det fryser på och regnar lite hur som helst. Maria Frölén har redan börjat fundera på hur hon ska göra, men en sak är säker: det kommer att behövas klart mycket mer halksand än tidigare. Förra säsongen var hon nästan helt ensam om att kunna leverera tillräckligt.

– Jag fick säga nej när förfrågningarna kom från alla möjliga håll som jag inte hade kontrakt med. Det kändes inte helt bra, men jag fick stort tack av mina kontraktskunder efteråt när jag, som jag lovat, kunde leverera. Men det var på håret att det räckte.

…Maria Frölén tittar ut genom fönstret där på kontoret på Verkstadsvägen 6… blir tyst en stund och säger sedan:

– Får nog bli mer halksand i år. Men sedan ringer telefonen igen. Det gör det för övrigt hela tiden, och Maria svarar alltid, verkar det som. Om inte annat för att berätta att hon är lite upptagen nu, men att det går att ringa om en stund.

Det går att driva företag på olika sätt. Bäst brukar det gå för företagare som har en egen idé, som sticker ut lite och som gör att beställare och kunder får det dom beställt och i rätt tid. Och minns det. Maria Frölén har en slogan som hon berättar, som kan illustrera hur hon tänker:

– Det handlar om ärlighet, yrkesstolthet, ordning och reda…

Så kan det nog vara, det finns helt klart med i bilden. Men tidningen Maskinentreprenören ser också något annat när vi är på plats. Maria och hela företaget Frölén Kross har gjort tillgänglighet till en bärande stomme i företagsbygget. Det här företaget är mycket lätt att få kontakt med, både för stora och små kunder. Verkar inte spela någon roll om det är en miljon ton krossat material som har beställts, eller om det är en villaägare som behöver fyra hinkar till trädgården på baksidan. Maria svarar. På mejl och på telefon. Dörren står öppen.

Det ringer igen…

– Frölén Kross, det är Maria, svarar denna företagsledare milt och lite sävligt, med sin trygga dialekt. Inte alls någon stress eller otålighet i rösten. Hon lyssnar och lämnar besked. Lugnt och tydligt. Tar sig tid.

Tillgängligheten är antagligen självklar för Maria, det är därför hon inte ser att just det ordet passar ihop med de fyra andra: ärlighet, yrkesstolthet, ordning och reda…

Maria är ensam ägare, vd och alltiallo på Frölén Kross, och driver sitt företag framåt med allt större framgång. Förra året var omsättningen cirka 50 miljoner med sådär 10–12 medarbetare. Det var rekord. Inte konstigt, Frölén Kross fick ut en miljon ton krossmaterial det året. Bland annat till ett stort jobb för Veidekke på Norrbotniabanan. Nu har hon i år också blivit Årets företagare i Härnösand. Framgångarna verkar komma löpande som sten som förvandlas till byggmaterial på en lina i täkten. Och hon är glad, och tacksam. Stolt.

– Ja, det är nästan lite otroligt att vi, ett företag i vår storlek, lyckats krossa en miljon ton och leverera. Det är bra gjort faktiskt, konstaterar hon och ler lite försiktigt, för detta är helt klart en bedrift som helt säkert får andra krossföretag att höja på ögonbrynen. Maria nämner medarbetarnas engagemang och skicklighet, det är det som ligger bakom.

Men kanske är det inte mängden – antal ton – som sticker ut, för Maria Frölén fokuserar inte direkt på kvantitet. Hon talar hela tiden om kvalitet. Det ska vara kvalitet på allt. Hon ser hellre att företaget blir ännu bättre, inte nödvändigtvis större.

– En sten är inte bara en sten, säger hon och riktar blicken rakt mot oss för att se om vi förstår att hon inte skojar. Det här är något man ”kör med” i bolaget. En sten är inte bara en sten. Detta återkommer flera gånger.

Det är det här kvalitetstänket som nu har lett fram till att Frölén Kross har lyfts till en annan nivå. Och nu finns det självförtroende att räkna hem fler större jobb. Dom vet att dom kan. Det är lite av en lättnad också. Frölén Kross har klarat utmaningen. 

På Frölén Kross är det självklart att materialet är CE-märkt, verksamheten DNV-certifierad, hög grad av digitalisering och öppna transparenta redovisningar av allt mot beställare. En sten är inte bara en sten. Frölén Kross nöjer sig inte med mindre än att rapporterna från varje grusprov från labbet är fullt godkänd, helst även imponerar på beställarna. Ute i fältet vid krossen förklarar medarbetaren Göran Näsholm vad som pågår. Vad är det intressanta med detta.

– Det bästa med det här jobbet är skaparglädje. Att kunna vara med att påverka processen och att det fina materialet sedan går ut på vägar och infrastruktur och att det här är en råvara som vi har hemma, en inhemsk råvara. Det är skaparglädjen som gör att vi får fram bra resultat i grusproverna, säger Näsholm.

… Det här föll i varje fall Veidekke för. Frölén Kross kunde i februari 2022 räkna hem sitt största jobb någonsin och krossa material till Norrbotniabanan för en etapp i Umeå. Klart i december 2023, men det kan bli mer.

– Det som gör mig glad är att beställaren ser det som ett långsiktigt samarbete och att jag hoppas ju såklart att det blir mer och fortsätter. Vid Norrbottnia-banan eller andra projekt. Det har gjort stor skillnad för oss det här samarbetet och även Trafikverket har varit mycket nöjda med vårt arbete, säger Maria.

Men så ringer det igen. Maria svarar. Och vi är tillbaka i det här med tillgänglighet. Tillgänglighet och service, kan man säga. Service är inte heller ett ord som ingår i de fyra ledorden: ärlighet, yrkesstolthet, ordning och reda. Men det är nog också denna gång för att just detta är en självklarhet. Service och tillgänglighet räknar inte Maria Frölén ens med. Det är själva stommen i bygget.

– Vi har fyra täkter i vår region där vi är verksamma. Hit kan beställarna komma och hämta material dygnet runt om de vill, de vet var det finns och kan använda våra lastare att själva lasta bilarna. Vi har vågar i maskinerna och uppkopplade mot kamera. Vi har samma lösning här vid kontoret, här ute ligger material i olika fraktioner för olika ändamål som beställare själv kan komma och hämta med egen utrustning eller låna av oss, förklarar Maria Frölén. 

Men är detta vanligt, gör man så… har det så öppet?

– Jag vet inte om andra gör så, det är nog inte så vanligt. Men vi gör det och det har kunderna uppskattat och säger själva att vi är det enda stället man kan komma och hämta med kort varsel under vilken tid som helst. Bra vid en vattenläcka till exempel. Det kommer vi fortsätta med.

Maria Frölén, som blev företagsägare i krossbranschen överraskande och plötsligt när hennes far Sture gick bort år 2000, har vuxit in i rollen och utvecklat den, men är nu på väg att se över hur ekonomi och administration kan anpassas och förbättras. Hon jobbar väldigt mycket idag. Långa dagar och även helgerna kan gå åt.

– Det här jobbet är ju lite som en livsstil, så måste det kanske vara för mig också. Men jag jobbar för mycket som det är just nu. Jag har hjälp av flera mycket duktiga konsulter när det gäller ekonomi och administration och tillståndsansökningar och liknande. Men det är inte hållbart längre att bara fortsätta som jag gör nu. Jag behöver rekrytera för att avlasta, säger Maria.

Och det stämmer helt klart. Även om det är svårt att hitta rätt medarbetare. Maria har två söner som sitter i styrelsen och den yngste även ute i verksamheten. Maria har också fått jobba hårt i många år för att nå dit hon är idag. När hon tog över bolaget helt själv var hon 42 år och ensamstående mamma och tvingades pendla 22 mil varje dag. En i det närmaste omänsklig uppgift.

Idag bor hon närmare Härnösand och den vackra naturen runt Höga kusten har, som det verkar, en avstressande inverkan på Maria. Hon låter väldigt lugn och trygg, ja… kanske även sävlig. Är det mycket att göra så märks i varje fall ingen stress utåt.

– Det bästa jag har gjort är när jag byggde mitt hus här borta vid Noraström, vid vattnet. Det är så vackert och lugnt där, säger hon och pekar när vi åker i bilen från en av bergtäkterna där en Jonsson L5500 har dunkat fram det där som inte bara är en sten.

Där i huset bor denna kvinna och företagsledare själv; hon som säger att hon nog är den enda som kan bli kär i en bergtäkt. Ingen man finns där i huset just nu i varje fall.

– Jag har valt att leva själv just nu, jag jobbar mycket. Jag behöver någon som också kan vänja sig vid att jag är en sådan som jobbar mycket, säger hon, med något självklart i rösten. För det här med sten, krossmaterial, tillgänglighet och service… ärlighet, yrkesstolthet, ordning och reda… det är en livsstil. Det är Maria Fröléns liv.

Årets företagare i Härnösand har lyft på riktigt. Och allt tyder på att det nu har lossnat rejält – efter drygt 20 års hårt arbete. Snart vet alla att en sten inte bara är en sten.

Text:    Micael Appelgren

Frölén Kross

Företag: Frölén Kross.

Vd: Maria Frölén.

Ägare: Maria Frölén.

Omsättning: Cirka 50 miljoner.

Anställda: 10–12 (beroende på).

Maskinfilosofi: Allt med serviceavtal.

prev
carousel
next

Bild:  

 

 

 

 

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer