maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Märket i högsta laget för småhustillverkarna

Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 7,4 procent i ett 24 månader långt avtal som löpte ut den 31 mars 2025.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Anna Freij, förhandlingschef på TMF. Foto: Juliana Fälldin

Trä- och möbelföretagens (TMF) förhandlingschef Anna Freij menar att förutsättningarna inför årets avtalsrörelse har varit oerhört utmanande med ett historiskt högt utgångsbud (4,4 procent) från Facken inom industrin.

- Det är ett högt löneavtal i utmanande tider och vi kan konstatera att förhandlingarna har skett under väldigt svåra omständigheter. Trots det har vi lyckats träffat ett flerårigt avtal vilket är positivt. Det bidrar till förutsägbarhet och stabilitet för våra medlemsföretag och för svensk arbetsmarknad i stort, något som är särskilt viktigt i dessa tider, säger Anna Freij, förhandlingschef på TMF.

- Stora delar av branscherna har gått igenom ett oerhört tufft år och många medlemsföretag har en mycket begränsad betalningsförmåga, vilket inte minst gäller småhusindustrin. Vi ser en konstant ökning av neddragningar, låga orderingångar och vi har företag som är inne på sin tredje varselvåg. Vi är nära den gräns som våra medlemmar har möjlighet att klara av, säger Freij.

TMF:s vd David Johnsson understryker de allvarliga förutsättningarna:

- Vi har en särskilt prekär situation med stora varsel på trähussidan och deras underleverantörer samtidigt som ränteläget, inflationen och kraftigt stigande kostnader drabbar hela industrin. Det har inneburit att svåra avvägningar varit nödvändiga för att nå en överenskommelse. Vi som parter till Industriavtalet har också ett särskilt ansvar mot hela resten av arbetsmarknaden att leverera ett normerande avtal i god tid, även i svåra tider.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer